Μία διαφορετική εκδοχή της γαριδομακαρονάδας, με ντοματίνια γλασαρισμένα με πετιμέζι. Θα γίνει από τα αγαπημένα σας πιάτα ζυμαρικών!
Υλικά
- 8 μεγάλες γαρίδες, κατά προτίμηση φρέσκες
- 500 γρ. μικρές γαρίδες, κατεψυγμένες, καθαρισμένες
- 1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6
- 40 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 1 γεμάτο κ.γ. πάστα σκόρδου από βαζάκι
- 500 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα
- 50 ml πετιμέζι
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100 ml αριάνι
- 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε τις μεγάλες γαρίδες από τα κελύφη, κρατώντας το κεφάλι και την άκρη της ουράς τους. Με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού τραβάμε και αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι της πλάτης.Βήμα 2
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τις γαρίδες, μικρές και μεγάλες, και τις βράζουμε για 5΄. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.Βήμα 3
Στο ίδιο νερό που έβρασαν οι γαρίδες ρίχνουμε το σπαγγέτι και το βράζουμε al dente. Στραγγίζουμε καλά.Βήμα 4
Στο μεταξύ, σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα ντοματίνια. Αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 6΄-7΄ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Περιχύνουμε με το πετιμέζι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ.Βήμα 5
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε την κρέμα σκόρδου και σοτάρουμε για 1΄ ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε τις βρασμένες γαρίδες και την πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αριάνι, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για ½ λεπτό περίπου και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βρασμένο σπαγγέτι, τα ντοματίνια και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση