garides piri piri

Υλικά

  • 24 γαρίδες μεγαλούτσικες
  • 100γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας χυμό μοσχολέμονου
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από μοσχολέμονο
  • 1 κουτ. σούπας πίρι πίρι (σκόνη καυτερής πιπεριάς)
  • λίγο αλάτι

Tips

  • Είναι απολύτως σκόπιμο να συνοδεύσετε το φαγητό με ολόφρεσκο ψωμί για να απολαύσετε τη θεσπέσια σάλτσα βουτύρου-λεμονιού.
  • Πιπιλίστε τα κεφάλια της γαρίδας. Έχουν κορυφαία γεύση.
  • Το πίρι πίρι είναι καυτερό πιπέρι που το χρησιμοποιούν στη νότια Αφρική. Μπορεί να αντικατασταθεί από οποιαδήποτε αλεσμένη κόκκινη πιπεριά, αρκεί να καίει σαν την κόλαση.
  • Μαζί με τις ζουμερές γαρίδες μπορείτε να σερβίρετε και ένα χιονάτο ρύζι μπασμάτι χωρίς κάτι άλλο μέσα, ώστε να ρουφάει τη γεύση της γαρίδας και να... τρελαίνεται.

Ένα φαγητό που μας έρχεται από τη νότια Αφρική. Αυτοί που μου έμαθαν τη συνταγή πίστευαν ακράδαντα ότι το καυτερό δροσίζει στη ζέστη…

Πλένετε καλά και στεγνώνετε τις γαρίδες. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τις κόβετε κατά μήκος να ανοίξουν σαν πεταλούδα, αλλά προσοχή, μην τις χωρίσετε στα δυο. Αφαιρείτε με μια οδοντογλυφίδα το εντεράκι τους. Τις τοποθετείτε μέσα σε ένα ταψάκι, τη μια δίπλα στην άλλη, τις αλατίζετε ελαφρώς και τις βάζετε στο ψυγείο.
Σε ένα σαγανάκι βάζετε το βούτυρο και το λιώνετε, χωρίς όμως να ζεσταθεί πολύ. Ρίχνετε μέσα το ξύσμα του μοσχολέμονου, το πίρι πίρι και τους χυμούς λεμονιού και μοσχολέμονου. Τα ανακατεύετε με ένα πιρούνι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Με ένα κουτάλι περιχύνετε τις γαρίδες με το μίγμα, φροντίζοντας να πέφτει στο κέντρο κάθε ανοιγμένης γαρίδας. Τις βάζετε στο κάτω μέρος του ψυγείου και τις αφήνετε να μαριναριστούν τουλάχιστον για 2 ώρες.
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 220ºC και ανάβετε το γκριλ. Βγάζετε το ταψί από το ψυγείο και φουρνίζετε τις γαρίδες για 8-10 λεπτά. Τις τρώτε καυτές κατευθείαν από το φούρνο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά και στεγνώνετε τις γαρίδες. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τις κόβετε κατά μήκος να ανοίξουν σαν πεταλούδα, αλλά προσοχή, μην τις χωρίσετε στα δυο. Αφαιρείτε με μια οδοντογλυφίδα το εντεράκι τους. Τις τοποθετείτε μέσα σε ένα ταψάκι, τη μια δίπλα στην άλλη, τις αλατίζετε ελαφρώς και τις βάζετε στο ψυγείο.

Βήμα 2

Σε ένα σαγανάκι βάζετε το βούτυρο και το λιώνετε, χωρίς όμως να ζεσταθεί πολύ. Ρίχνετε μέσα το ξύσμα του μοσχολέμονου, το πίρι πίρι και τους χυμούς λεμονιού και μοσχολέμονου. Τα ανακατεύετε με ένα πιρούνι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 3

Με ένα κουτάλι περιχύνετε τις γαρίδες με το μίγμα, φροντίζοντας να πέφτει στο κέντρο κάθε ανοιγμένης γαρίδας. Τις βάζετε στο κάτω μέρος του ψυγείου και τις αφήνετε να μαριναριστούν τουλάχιστον για 2 ώρες.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 220ºC και ανάβετε το γκριλ. Βγάζετε το ταψί από το ψυγείο και φουρνίζετε τις γαρίδες για 8-10 λεπτά. Τις τρώτε καυτές κατευθείαν από το φούρνο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb