clock icon
50'

Γαρίδες “μαγειρίτσα”

Υλικά

  • 1 κιλό γαρίδες μεσαίες ή μικρές
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό ή ούζο
  • 1 κιλό μαρούλι ή σπανάκι, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα θαλασσινά, όπως μύδια, γυαλιστερές, καλαμαράκι, σουπιά, χταπόδι, καραβίδες ή και κομματάκια από φιλέτο ψαριού. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε την ίδια συνταγή και με χταποδάκι και καλαμαράκια από κονσέρβα.

Είναι πολλοί που δεν τρώνε κρέας και εντόσθια, αλλά και κάποιοι που απλά αναζητούν μια εναλλαγή της κλασικής μαγειρίτσας, πιο ελαφριά και εξίσου νόστιμη. Για όλους αυτούς, λοιπόν, η “μαγειρίτσα” που σας προτείνουμε δεν έχει εντόσθια αλλά ούτε και αβγά. Είναι απλώς ένα ελαφρύ πιάτο που αγαπούν ακόμα και οι χορτοφάγοι!

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις γαρίδες και φέρνετε μια-δυο βόλτες.
Σβήνετε με το κρασί ή το ούζο, ρίχνετε το ρύζι, τα μαρούλια ή το σπανάκι και 1 ποτήρι νερό. Ανακατεύετε, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για 15 λεπτά.
Ρίχνετε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κορνφάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και ανακατεύετε.
Αφήνετε να πάρει μια-δυο βράσεις το φαγητό μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Σερβίρετε τη μαγειρίτσα σε πιάτα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις γαρίδες και φέρνετε μια-δυο βόλτες.

Βήμα 2

Σβήνετε με το κρασί ή το ούζο, ρίχνετε το ρύζι, τα μαρούλια ή το σπανάκι και 1 ποτήρι νερό. Ανακατεύετε, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για 15 λεπτά.

Βήμα 3

Ρίχνετε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κορνφάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Αφήνετε να πάρει μια-δυο βράσεις το φαγητό μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Σερβίρετε τη μαγειρίτσα σε πιάτα.