GALAKTOMPOYREKO
clock icon
1:30'

Γαλακτομπούρεκο

Υλικά

  • 500γρ. φύλλο κρούστας
  • 200γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο 
  • Για την κρέμα

  • 1.250ml γάλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού
  • Για το σιρόπι

  • 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 2 κουτ. σούπας γλυκόζη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας

Η γεμάτη βουτυράτη γεύση του το καθιστά ως ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε για το καθημερινό αλλά και για το κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι. Μάλιστα όταν είναι ακόμα χλιαρό, είναι άλλο πράμα!

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού για 7 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι. Στην αρχή ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ετοιμάζετε την κρέμα: Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το γάλα και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.
Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και το βάζετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Προσθέτετε τότε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.
Ετοιμάζετε το γαλακτομπούρεκο: Στρώνετε τα μισά φύλλα σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο. Τα πρώτα 2 φύλλα τα αφήνετε να εξέχουν από το ταψί. Τα υπόλοιπα τα σουρώνετε έτσι ώστε να πιάσουν μόνο τον πάτο του ταψιού.
Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης και διπλώνοντάς τα στη μέση. Έτσι στο τέλος με 6 φύλλα θα έχετε 12 σειρές φύλλων.
Χαράζετε τα φύλλα της επιφάνειας με μυτερό μαχαίρι σε μερίδες (τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα), χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε το γλυκό ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλι. Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά κι όχι απλώς να πάρει χρώμα.
Περιχύνετε το ζεστό ακόμη γαλακτομπούρεκο με κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling:Τina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού για 7 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι. Στην αρχή ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε την κρέμα: Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το γάλα και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.

Βήμα 3

Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και το βάζετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Προσθέτετε τότε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε το γαλακτομπούρεκο: Στρώνετε τα μισά φύλλα σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο. Τα πρώτα 2 φύλλα τα αφήνετε να εξέχουν από το ταψί. Τα υπόλοιπα τα σουρώνετε έτσι ώστε να πιάσουν μόνο τον πάτο του ταψιού.

Βήμα 5

Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης και διπλώνοντάς τα στη μέση. Έτσι στο τέλος με 6 φύλλα θα έχετε 12 σειρές φύλλων.

Βήμα 6

Χαράζετε τα φύλλα της επιφάνειας με μυτερό μαχαίρι σε μερίδες (τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα), χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε το γλυκό ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλι. Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά κι όχι απλώς να πάρει χρώμα.

Βήμα 7

Περιχύνετε το ζεστό ακόμη γαλακτομπούρεκο με κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling:Τina Webb