Αυτό το φρικασέ θα γίνει νόστιμο και πηχτό πηχτό, για να έχετε να τσιμπάτε κάτι μέχρι να γίνουν τα παϊδάκια σας.
Υλικά
- 1 αρνίσια συκωταριά 1.200γρ. περίπου
- 800γρ. αντίδια καθαρισμένα καλά
- 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι άνηθο ή, ακόμα καλύτερα, μάραθο ψιλοκομμένο
- 2 αβγά
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε καλά τη συκωταριά και βάζετε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό να πάρει βράση. Τη ζεματάτε για 7 λεπτά ακριβώς. Τη βγάζετε, την αφήνετε να κρυώσει και την ψιλοκόβετε.Βήμα 2
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε την ψιλοκομμένη συκωταριά για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά μέχρι να μοσχομυρίσει ο τόπος.Βήμα 3
Στο μεταξύ, έχετε ήδη πλύνει τα αντίδια σας και τα έχετε χοντροκόψει με το χέρι. Τα ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα με τη συκωταριά μαζί με ένα νεροπότηρο νερό. Σκεπάζετε και αφήνετε τα χόρτα να μαραθούν για 5 λεπτά περίπου.Βήμα 4
Ανοίγετε την κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά, προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 15 λεπτά. Αμέσως μετά αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για τουλάχιστον ½ ώρα επιπλέον και μέχρι τα αντίδια σας να γίνουν τρυφερά.Βήμα 5
Ετοιμάζετε το αβγολέμονο: χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Με επιμονή χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και σε ξεχωριστό μπολ τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν.Βήμα 6
Ενώνετε σε μια λεκανίτσα τους κρόκους με τη μαρέγκα, προσθέτετε σταγόνα σταγόνα το λεμόνι και με μια μεγάλη κουτάλα παίρνετε ζουμί από το φρικασέ σας. Το ρίχνετε στο αβγολέμονο για να προσαρμοστεί η θερμοκρασία του και το αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα με τα χόρτα και τη συκωταριά. Ανακατεύετε με μια κουτάλα, αφήνετε το φαγητό να πάρει μια καλή βράση και αμέσως μετά κλείνετε το μάτι της κουζίνας.Βήμα 7
Το φρικασέ σας είναι έτοιμο και το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίξετε μέσα τον ψιλοκομμένο άνηθο και να ανακατέψετε. Έτσι ο άνηθος θα διατηρήσει τα αρώματά του. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε πιατέλα και κερδίζετε την παράσταση...Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb