Μια βελουτέ σούπα με εντυπωσιακό χρώμα και υπέροχη γεύση που ανοίγει με τον πιο αρωματικό τρόπο ένα γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 1λίτρο ζωμό λαχανικών φρέσκο ή από συμπυκνωμένο ζωμό ψυγείου
- 200γρ. παντζάρια καθαρισμένα (μόνο τους βολβούς), σε μεγάλα κομμάτια
- 400γρ. πατάτες καθαρισμένες, σε μεγάλα κομμάτια
- 1 πράσο μεγάλο καθαρισμένο, σε χοντρά κομμάτια
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 1-2 πρέζες κύμινο
- 1 σκελίδα σκόρδο (χωρίς τη φύτρα), σε φέτες
- 1 μεγάλη κουτ. σούπας βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι
- 200γρ. κατίκι Δομοκού
- 1 παντζάρι σε λεπτές φέτες σαν τσιπς ή 1 κολοκύθι σε μπαστουνάκια
Για το σερβίρισμα
Tips
- Για να φτιάξετε τα τσιπς παντζαριού: Καθαρίζετε το παντζάρι από την εξωτερική φλούδα του και το κόβετε σε λεπτές φέτες στο μαντολίνο ή στον τρίφτη του κρεμμυδιού από την αντίστοιχη πλευρά. Τηγανίζετε τα τσιπς σε κατσαρολίτσα με μπόλικο καυτό σπορέλαιο. Το ίδιο θα κάνετε και με τα μπαστουνάκια του κολοκυθιού, με τη διαφορά ότι θα τα περάσετε προηγουμένως από ένα ελαφρύ αλεύρωμα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε το ζωμό να πάρει βράση σε κατσαρόλα μαζί με τις πατάτες, τα παντζάρια, το πράσο και τον αστεροειδή γλυκάνισο, αφήνοντας τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.Βήμα 2
Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο μαζί με το κύμινο. Αφαιρείτε από τη σούπα τον αστεροειδή γλυκάνισο και προσθέτετε το κύμινο και το σοταρισμένο σκόρδο μαζί με το βούτυρο. Πολτοποιείτε τη σούπα σε δύο τρεις δόσεις στο μπλέντερ ή επί τόπου στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση σας.Βήμα 3
Διατηρείτε και σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή σε φλιτζάνια του τσαγιού με μια κουταλιά κατίκι στο κέντρο, ένα τσιπ παντζαριού και ένα τηγανισμένο φυλλαράκι μαϊντανού. Εναλλακτικά, σερβίρετε τη σούπα με το κατίκι και τηγανισμένα μπαστουνάκια κολοκυθιού.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή