flogeres me thalasina k sogia
clock icon
1:10'

Φλογέρες με θαλασσινά σε σάλτσα πικάντικου ροζ γιαουρτιού

Υλικά

  • 10 φύλλα κρούστας
  • 15 γαρίδες καθαρισμένες
  • 2-3 καλαμαράκια μικρά
  • 1 πράσο
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουτ. γλυκού σταφίδα μαύρη Κορινθιακή
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • ½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • λίγο λάδι για το άλειμμα
  • Για τη σάλτσα

  • 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • μερικές σταγόνες Tabasco
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο αλάτι

Αυτά τα νόστιμα πιτάκια θαλασσινών θα γίνουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές ενός πάρτι με μπουφέ και θα κλέψουν τις εντυπώσεις, ειδικά αν τα συνοδέψετε με αυτή την πικάντικη ροζ σάλτσα γιαουρτιού. Τα λέτε και εναλλακτικά spring rolls.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Αρχικά ψιλοκόβετε τις γαρίδες και τα καλαμαράκια και κατόπιν το πράσο. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ηλιέλαιο. Ρίχνετε το πράσο και τα καλαμαράκια, προσθέτοντας ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Τα μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει μόνο το λαδάκι.
Προσθέτετε τις γαρίδες, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Ρίχνετε τη σάλτσα σόγιας και τραβάτε το τηγάνι από το μάτι.
Κόβετε τα φύλλα κρούστας κατά πλάτος σε τρία ίσα μέρη. Στην άκρη κάθε κομματιού βάζετε από μια καλή κουταλιά σούπας γέμιση και τη διπλώνετε σε φλογέρα. Ύστερα τις ακουμπάτε σε καλά λαδωμένο ταψί και τις αλείφετε με λάδι.
Ψήνετε υπομονετικά στο φούρνο στους 160οC και μέχρι οι φλογέρες να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι, το αλατίζετε ελαφρά, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το Tabasco και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Κάνετε ένα πρώτο ανακάτεμα και στη συνέχεια προσθέτετε τον πελτέ. Δουλεύετε καλά το μίγμα με ένα κουτάλι και το φυλάτε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Αφού ψηθούν οι φλογέρες, τις σερβίρετε σε πιατέλα χλιαρές μαζί με τη σάλτσα του ροζ γιαουρτιού.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Αρχικά ψιλοκόβετε τις γαρίδες και τα καλαμαράκια και κατόπιν το πράσο. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ηλιέλαιο. Ρίχνετε το πράσο και τα καλαμαράκια, προσθέτοντας ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Τα μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει μόνο το λαδάκι.

Βήμα 2

Προσθέτετε τις γαρίδες, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Ρίχνετε τη σάλτσα σόγιας και τραβάτε το τηγάνι από το μάτι.

Βήμα 3

Κόβετε τα φύλλα κρούστας κατά πλάτος σε τρία ίσα μέρη. Στην άκρη κάθε κομματιού βάζετε από μια καλή κουταλιά σούπας γέμιση και τη διπλώνετε σε φλογέρα. Ύστερα τις ακουμπάτε σε καλά λαδωμένο ταψί και τις αλείφετε με λάδι.

Βήμα 4

Ψήνετε υπομονετικά στο φούρνο στους 160οC και μέχρι οι φλογέρες να ροδίσουν.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι, το αλατίζετε ελαφρά, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το Tabasco και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Κάνετε ένα πρώτο ανακάτεμα και στη συνέχεια προσθέτετε τον πελτέ. Δουλεύετε καλά το μίγμα με ένα κουτάλι και το φυλάτε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα 6

Αφού ψηθούν οι φλογέρες, τις σερβίρετε σε πιατέλα χλιαρές μαζί με τη σάλτσα του ροζ γιαουρτιού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb