flogeres_slider
clock icon
1:20'

Φλογέρες γεμιστές με πουρέ μήλου

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα του φύλλου
  • Για τη γέμιση

  • 600γρ. μήλα γκόλντεν καθαρισμένα, σε κομματάκια
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1 νεροπότηρο λευκό αρωματικό κρασί
  • Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 200γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα βανίλια
  • Για τη σάλτσα κονιάκ

  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

Το τραγανό φύλλο κρούστας αγκαλιάζει μια μυρωδάτη γέμιση με μήλα και κανέλα και στο τέλος περιχύνεται με 2 διαφορετικές σάλτσες. Μια σοκολατένια και μία με κονιάκ.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα κονιάκ: ρίχνετε σε κατσαρολίτσα την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το κονιάκ και ανακατεύετε. Ρίχνετε και το κορνφλάουρ, τη βάζετε στη φωτιά και ζεσταίνετε την κρέμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις πάρει μια ελαφρώς πηχτή υφή την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει ρίχνοντας ένα ανακάτεμα πού και πού.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας: σε ξεχωριστό κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν ζεσταθεί καλά και αρχίζει να αχνίζει την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Μετά από 5 λεπτά την ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές σύνολο και τη διατηρείτε χλιαρή.
Ετοιμάζετε τη γέμιση μήλου: βάζετε τα μήλα σε μια κατσαρόλα και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ρίχνετε μέσα το κρασί και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις τα υλικά πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά. Αφήνετε τα μήλα να κρυώσουν εκτός φωτιάς και τα περνάτε από το μίξερ να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Κόβετε τα φύλλα της κρούστας κατά μήκος στη μέση και τα κομμένα πάλι κατά μήκος στη μέση. Από κάθε φύλλο θα βγάλετε τέσσερις φλογέρες. Στην άκρη κάθε κομματιού φύλλου απλώνετε από λίγο μίγμα μήλου. Διπλώνετε τα άκρα του φύλλου να σκεπάσουν τη γέμιση και τυλίγετε σε φλογέρα.
Βουτυρώνετε ένα ταψί καλά και βάζετε μέσα όλες τις φλογέρες. Τις αλείφετε με μπόλικο λιωμένο βούτυρο και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά και μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρετε σε πιατέλα συνοδεύοντάς τες με τις δύο σάλτσες.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη σάλτσα κονιάκ: ρίχνετε σε κατσαρολίτσα την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το κονιάκ και ανακατεύετε. Ρίχνετε και το κορνφλάουρ, τη βάζετε στη φωτιά και ζεσταίνετε την κρέμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις πάρει μια ελαφρώς πηχτή υφή την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει ρίχνοντας ένα ανακάτεμα πού και πού.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας: σε ξεχωριστό κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν ζεσταθεί καλά και αρχίζει να αχνίζει την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Μετά από 5 λεπτά την ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές σύνολο και τη διατηρείτε χλιαρή.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση μήλου: βάζετε τα μήλα σε μια κατσαρόλα και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ρίχνετε μέσα το κρασί και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις τα υλικά πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά. Αφήνετε τα μήλα να κρυώσουν εκτός φωτιάς και τα περνάτε από το μίξερ να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Κόβετε τα φύλλα της κρούστας κατά μήκος στη μέση και τα κομμένα πάλι κατά μήκος στη μέση. Από κάθε φύλλο θα βγάλετε τέσσερις φλογέρες. Στην άκρη κάθε κομματιού φύλλου απλώνετε από λίγο μίγμα μήλου. Διπλώνετε τα άκρα του φύλλου να σκεπάσουν τη γέμιση και τυλίγετε σε φλογέρα.

Βήμα 5

Βουτυρώνετε ένα ταψί καλά και βάζετε μέσα όλες τις φλογέρες. Τις αλείφετε με μπόλικο λιωμένο βούτυρο και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά και μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρετε σε πιατέλα συνοδεύοντάς τες με τις δύο σάλτσες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb