bakaliaros-tempura_small
clock icon
40'

Φιλέτο μπακαλιάρου σε ελαφρύ κουρκούτι τεμπούρα

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 8 φιλέτα κατεψυγμένου μπακαλιάρου
  • 300 ml ε.π. ελαιόλαδο από ραφιναρισμένα ελαιόλαδα, ειδικό για τηγάνισμα
  • Για το κουρκούτι

  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 70 γρ. κορν φλάουρ ή νισεστέ (αλεύρι καλαμποκιού)
  • 140 ml φυσικό ανθρακούχο νερό ή σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό

Μια πιο σύγχρονη, οικονομική και πρακτική λύση για να γλυτώσετε απ’ την διαδικασία ξαρμυρίσματος του μπακαλιάρου, χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα φιλέτα που θα τα τηγανίσετε σε ένα κουρκούτι εξαιρετικά ελαφρύ και τραγανό.

Προεργασία: Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία βάλτε για 10 λεπτά το μπουκάλι με το φυσικό ανθρακούχο νερό ή τη σόδα στην κατάψυξη για να είναι όσο το δυνατόν πιο κρύο. Αντίστροφα, μισή ώρα πριν ξεκινήσετε, βγάλτε απ’ την κατάψυξη τα φιλέτα του μπακαλιάρου και βάλτε τα σε νερό να ξεπαγώσουν, μέχρι να τηγανιστούν.

Ετοιμάζετε το υγρό μέρος του κουρκουτιού: Σε μεγάλο μπολ ρίξτε το αυγό και χτυπήστε το λίγο με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα το παγωμένο ανθρακούχο νερό. Ανακατέψτε καλά χωρίς όμως απότομες κινήσεις για να μην εξατμιστούν οι φυσαλίδες του νερού.

Ενσωματώνετε τ’ αλεύρια στο κουρκούτι: Καταρχάς συνδυάζετε τα δυο αλεύρια (κανονικό και κορν φλάουρ) σε ένα και το ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε περί το 1/3 απ’ το αλεύρι στο μπολ με το μίγμα νερού-αυγού. Το ενσωματώνετε με μαλακές κινήσεις ώστε ν’ αρχίσει το υγρό να γίνεται χυλός.

Συνεχίζετε με το υπόλοιπο 1/3 και μετά με το τελευταίο τρίτο και το αλάτι. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι μαλακές, δηλαδή πρέπει απλά να δημιουργείτε κυκλικές ροές ώστε σιγά-σιγά να δημιουργείται ένας χυλός, ο οποίος όμως δεν θα είναι εντελώς ενιαίος. Θα έχει σβόλους σε σημεία που το νερό δεν έχει πλήρως εισχωρήσει στο αλεύρι. Επίσης θα είναι αρκετά αραιός. Στην περίπτωση του κουρκουτιού τεμπούρα θέλουμε ακριβώς αυτήν την ατέλεια του αραιού χυλού με μικρούς σβόλους που θα βοηθήσουν στη δημιουργία πολυεπίπεδης κρούστας στο τηγάνισμα. Όταν ο χυλός έχει γίνει, τον βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Προετοιμασία για τηγάνισμα: Όταν έχουν ξεπαγώσει πλήρως τα φιλέτα του μπακαλιάρου και έχει περάσει η μισή ώρα του κουρκουτιού στο ψυγείο, είστε έτοιμοι για το τηγάνισμα. Θα βάλετε το λάδι σε τηγάνι σε δυνατή ένταση να κάψει. Μέχρι να κάψει θα περάσετε τα φιλέτα απ’ τον αραιό χυλό. Χωρίς να τ’ αλευρώσετε πριν. Θέλετε να πάρουν μόνο ένα λεπτό στρώμα χυλού για να είναι πανάλαφρο το κουρκούτι.

Τηγάνισμα: Όταν η θερμοκρασία του λαδιού έχει φτάσει μεταξύ 180° C- 190° C, ήρθε η ώρα για τηγάνισμα. Βάζετε προσεκτικά τα φιλέτα μέσα στο καυτό λάδι ακουμπώντας τα με κίνηση που απομακρύνονται από σας, για να μην πεταχτούν λάδια πάνω σας. Τα αφήνετε γύρω στο ένα λεπτό να πάρουν χρώμα από κάτω και μετά τα γυρνάτε για να πάρουν κι’ απ’ την άλλη. Η διαδικασία τηγανίσματος θα πάρει συνολικά όχι περισσότερο από 3 λεπτά. Τα αφαιρείτε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και επαναλαμβάνετε εφόσον χρειάζεται, σε άλλα φιλέτα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προεργασία: Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία βάλτε για 10 λεπτά το μπουκάλι με το φυσικό ανθρακούχο νερό ή τη σόδα στην κατάψυξη για να είναι όσο το δυνατόν πιο κρύο. Αντίστροφα, μισή ώρα πριν ξεκινήσετε, βγάλτε απ’ την κατάψυξη τα φιλέτα του μπακαλιάρου και βάλτε τα σε νερό να ξεπαγώσουν, μέχρι να τηγανιστούν.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε το υγρό μέρος του κουρκουτιού: Σε μεγάλο μπολ ρίξτε το αυγό και χτυπήστε το λίγο με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα το παγωμένο ανθρακούχο νερό. Ανακατέψτε καλά χωρίς όμως απότομες κινήσεις για να μην εξατμιστούν οι φυσαλίδες του νερού.

Βήμα 3

Ενσωματώνετε τ’ αλεύρια στο κουρκούτι: Καταρχάς συνδυάζετε τα δυο αλεύρια (κανονικό και κορν φλάουρ) σε ένα και το ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε περί το 1/3 απ’ το αλεύρι στο μπολ με το μίγμα νερού-αυγού. Το ενσωματώνετε με μαλακές κινήσεις ώστε ν’ αρχίσει το υγρό να γίνεται χυλός.

Συνεχίζετε με το υπόλοιπο 1/3 και μετά με το τελευταίο τρίτο και το αλάτι. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι μαλακές, δηλαδή πρέπει απλά να δημιουργείτε κυκλικές ροές ώστε σιγά-σιγά να δημιουργείται ένας χυλός, ο οποίος όμως δεν θα είναι εντελώς ενιαίος. Θα έχει σβόλους σε σημεία που το νερό δεν έχει πλήρως εισχωρήσει στο αλεύρι. Επίσης θα είναι αρκετά αραιός. Στην περίπτωση του κουρκουτιού τεμπούρα θέλουμε ακριβώς αυτήν την ατέλεια του αραιού χυλού με μικρούς σβόλους που θα βοηθήσουν στη δημιουργία πολυεπίπεδης κρούστας στο τηγάνισμα. Όταν ο χυλός έχει γίνει, τον βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Βήμα 4

Προετοιμασία για τηγάνισμα: Όταν έχουν ξεπαγώσει πλήρως τα φιλέτα του μπακαλιάρου και έχει περάσει η μισή ώρα του κουρκουτιού στο ψυγείο, είστε έτοιμοι για το τηγάνισμα. Θα βάλετε το λάδι σε τηγάνι σε δυνατή ένταση να κάψει. Μέχρι να κάψει θα περάσετε τα φιλέτα απ’ τον αραιό χυλό. Χωρίς να τ’ αλευρώσετε πριν. Θέλετε να πάρουν μόνο ένα λεπτό στρώμα χυλού για να είναι πανάλαφρο το κουρκούτι.

Βήμα 5

Τηγάνισμα: Όταν η θερμοκρασία του λαδιού έχει φτάσει μεταξύ 180° C- 190° C, ήρθε η ώρα για τηγάνισμα. Βάζετε προσεκτικά τα φιλέτα μέσα στο καυτό λάδι ακουμπώντας τα με κίνηση που απομακρύνονται από σας, για να μην πεταχτούν λάδια πάνω σας. Τα αφήνετε γύρω στο ένα λεπτό να πάρουν χρώμα από κάτω και μετά τα γυρνάτε για να πάρουν κι’ απ’ την άλλη. Η διαδικασία τηγανίσματος θα πάρει συνολικά όχι περισσότερο από 3 λεπτά. Τα αφαιρείτε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και επαναλαμβάνετε εφόσον χρειάζεται, σε άλλα φιλέτα.