Fettuccine-Panna-Piseli-Prosciuto_anoigma
clock icon
35'

Fettuccine με κρέμα, αρακά και ζαμπόν

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. fettucine ή ταλλιατέλες
  • 50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • 200 γρ. προσούτο crudo, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • αλάτι, πιπέρι

Τα ζυμαρικά με τον συνδυασμό αρακά, κρέμας και προσούτο, είναι απ’ τις πλέον δημοφιλείς επιλογές στο οικογενειακό τραπέζι σε όλη την Ιταλία. Γίνονται με πολλά διαφορετικά ζυμαρικά ανάλογα με την περιοχή και αναλόγως τα γούστα με ζαμπόν ή προσούτο ή μπέικον.

Για οικονομία κινήσεων και παρασκευών θα χρησιμοποιήσετε την κατσαρόλα που θα βράσουν τα ζυμαρικά για να βράσετε και τον αρακά.

Σοτάρετε το κρεμμύδι: Περνάτε το κρεμμύδι στο μούλτι για να ψιλοκοπεί. Σε μεγάλο τηγάνι που μετά θα χωρέσει όλα τα ζυμαρικά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και βάζετε το κρεμμύδι να σοταριστεί για 3-4′ σε μεσαία ένταση.

Βράζετε τα ζυμαρικά και τον αρακά: Βάζετε 4-5 λίτρα νερό να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα για τα ζυμαρικά και αφού πάρει βράση προσθέτετε 2 κουτ. σούπας αλάτι. Ρίχνετε τα ζυμαρικά στην αρχή και προσθέτετε τον κατεψυγμένο αρακά 2′ πριν βγάλετε τα ζυμαρικά.

Ολοκληρώνετε την σάλτσα: Προσθέτετε την κρέμα στο τηγάνι με το σοταρισμένο κρεμμύδι. Ανακατεύετε για 1-2′ και προσθέτετε και τα κομμάτια προσούτο, το τυρί και τριφτό πιπέρι (κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται αλάτι μια και η παρμεζάνα είναι επαρκώς αλμυρή) και αφήνετε σε χαμηλή ένταση μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Ανακατεύετε τα ζυμαρικά στη σάλτσα: Όταν τα ζυμαρικά μαζί με τον αρακά είναι έτοιμα κρατάτε ένα φλιτζάνι νερό απ’ αυτό που έβρασαν (για να τα αναζωογονήσετε μετά) και τα ρίχνετε στην σάλτσα. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε περί τα 50 ml απ’ το νερό που έβρασαν για να δέσει η σάλτσα ιδανικά.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε από το τηγάνι στα πιάτα με έξτρα τριμμένη Grana. Στο δεύτερο σερβίρισμα (που είναι σίγουρο), επειδή τα φετουτσίνι είναι πλατιά και απάγουν υγρασία, θα χρειαστεί να τα αναζωογονήσετε για να μην είναι στεγνά. Θα το κάνετε με το κλασικό κόλπο των Ιταλών, ρίχνοντας μερικές κουταλιές νερό απ’ αυτό που κρατήσατε, ανακατεύοντας τα να πάει η υγρασία παντού. Θα είναι σαν το πρώτο σερβίρισμα!

Διαδικασία

Βήμα 1

Για οικονομία κινήσεων και παρασκευών θα χρησιμοποιήσετε την κατσαρόλα που θα βράσουν τα ζυμαρικά για να βράσετε και τον αρακά.

Σοτάρετε το κρεμμύδι: Περνάτε το κρεμμύδι στο μούλτι για να ψιλοκοπεί. Σε μεγάλο τηγάνι που μετά θα χωρέσει όλα τα ζυμαρικά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και βάζετε το κρεμμύδι να σοταριστεί για 3-4′ σε μεσαία ένταση.

Βήμα 2

Βράζετε τα ζυμαρικά και τον αρακά: Βάζετε 4-5 λίτρα νερό να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα για τα ζυμαρικά και αφού πάρει βράση προσθέτετε 2 κουτ. σούπας αλάτι. Ρίχνετε τα ζυμαρικά στην αρχή και προσθέτετε τον κατεψυγμένο αρακά 2′ πριν βγάλετε τα ζυμαρικά.

Βήμα 3

Ολοκληρώνετε την σάλτσα: Προσθέτετε την κρέμα στο τηγάνι με το σοταρισμένο κρεμμύδι. Ανακατεύετε για 1-2′ και προσθέτετε και τα κομμάτια προσούτο, το τυρί και τριφτό πιπέρι (κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται αλάτι μια και η παρμεζάνα είναι επαρκώς αλμυρή) και αφήνετε σε χαμηλή ένταση μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Βήμα 4

Ανακατεύετε τα ζυμαρικά στη σάλτσα: Όταν τα ζυμαρικά μαζί με τον αρακά είναι έτοιμα κρατάτε ένα φλιτζάνι νερό απ’ αυτό που έβρασαν (για να τα αναζωογονήσετε μετά) και τα ρίχνετε στην σάλτσα. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε περί τα 50 ml απ’ το νερό που έβρασαν για να δέσει η σάλτσα ιδανικά.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Σερβίρετε από το τηγάνι στα πιάτα με έξτρα τριμμένη Grana. Στο δεύτερο σερβίρισμα (που είναι σίγουρο), επειδή τα φετουτσίνι είναι πλατιά και απάγουν υγρασία, θα χρειαστεί να τα αναζωογονήσετε για να μην είναι στεγνά. Θα το κάνετε με το κλασικό κόλπο των Ιταλών, ρίχνοντας μερικές κουταλιές νερό απ’ αυτό που κρατήσατε, ανακατεύοντας τα να πάει η υγρασία παντού. Θα είναι σαν το πρώτο σερβίρισμα!