Πρόκειται για δύο ειδών μικρόσωμα φασόλια ανακατεμένα με πικάντικο τόνο, που σερβίρονται σε στρώσεις.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι φασόλια ψιλά, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- μαϊντανό
- 1 φλιτζάνι φασόλια ροβίτσα
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λάδι, ξίδι
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 1 κονσέρβα τόνο στραγγισμένο
- κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 2-3 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- ½ ντομάτα ψιλοκομμένη
- λίγα φιλετάκια ελιάς
- λίγη κάππαρη
Για τα λευκά φασόλια
Για τα πράσινα φασόλια
Για τον πικάντικο τόνο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα φασόλια σε ξεχωριστές κατσαρόλες μέχρι να φουσκώσουν, να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν καλά χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και ετοιμάζετε δύο διαφορετικές σαλάτες.
Βήμα 2
Για τα λευκά φασόλια: Ρίχνετε τα βρασμένα φασόλια σε ένα μπολ και σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά Φλωρίνης μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 3
Τα προσθέτετε στα φασόλια, μαζί με το ξύσμα του λεμονιού και λίγο χυμό λεμονιού, επιπλέον ελαιόλαδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανάλογο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε και αφήνετε τη σαλάτα να μαριναριστεί.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε τη σαλάτα της ροβίτσας: Βάζετε τη βρασμένη ροβίτσα σε ένα μπολ και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτετε και το τριμμένο καρότο και το σοτάρετε κι αυτό λίγο. Ρίχνετε το μίγμα στα φασόλια, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε ελαιόλαδο, λίγο ξίδι και τον μαϊντανό.
Βήμα 5
Ετοιμάζετε και τον τόνο: Σοτάρετε το μπούκοβο με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα. Αφού μαλακώσουν τα ρίχνετε στον τόνο, προσθέτετε τη φρέσκια ντομάτα, τις ελιές, την κάππαρη και ανακατεύετε.
Βήμα 6
Στήνετε τη σαλάτα σε πιατέλα: Τοποθετείτε ένα τσέρκι στο κέντρο της και κάνετε μια στρώση με την πράσινη σαλάτα. Συνεχίζετε με μια στρώση τόνου (κρατώντας το μισό στην άκρη) και μια δεύτερη στρώση με σαλάτα λευκών φασολιών. Τελειώνετε με τον τόνο που κρατήσατε και επιπλέον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφαιρείτε το τσέρκι και σερβίρετε προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb