pestrofa-sourimi1
clock icon
1:20'

Δύο θαλασσινά γιορτινά μεζεδάκια

Υλικά

    Για τις πατάτες

  • 25 μέτριες πατατούλες, πλυμένες και κομμένες στη μέση
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη γέμιση

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 300γρ. πέστροφα καπνιστή
  • ½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας κρεμμυδάκια φρέσκα (μόνο το πράσινο μέρος) ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τις καβουροκροκρέτες με σουρίμι

  • 700γρ. σουρίμι πολύ ψιλοκομμένο
  • 50γρ. ψίχουλα ψωμιού
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας μαγιονέζα
  • 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (προαιρετικά)
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
  • αλάτι

Δυο ακόμα προτάσεις με γιορτινό χαρακτήρα που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας και γευστικά και οπτικά. Γεμιστές πατατούλες με καπνιστή πέστροφα και καβουροκροκέτες με σουρίμι.

Για τις γεμιστές πατατούλες με καπνιστή πέστροφα : Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζετε σε ένα μπολ ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε μέσα τις κομμένες πατάτες κι ανακατεύετε καλά.
Στρώνετε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αραδιάζετε τις πατατούλες στη λαμαρίνα με την κομμένη πλευρά από κάτω και τις ψήνετε για 25 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι, προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνετε το σκόρδο και μετά από ένα λεπτό αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το θυμάρι και την καπνιστή πέστροφα. Θρυμματίζετε με ένα πιρούνι και αφήνετε το μίγμα στην άκρη.
Βγάζετε τις πατάτες από το φούρνο και, όπως είναι αναποδογυρισμένες, κόβετε με ένα μαχαίρι μια λεπτή φέτα από τη στρογγυλεμένη πλευρά για να μπορούν να σταθούν χωρίς να κουνιούνται. Τοποθετείτε τις πατάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και με ένα κουταλάκι τις αδειάζετε (όχι εντελώς). Φυλάτε την ψίχα από τις πατάτες στο ψυγείο και τη χρησιμοποιείτε σε άλλες παρασκευές (πατατοκροκέτες, πατατοσαλάτα κ.λπ.). Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
Ξαναβάζετε τις άδειες πατατούλες στη λαμαρίνα και λαδώνετε το εσωτερικό τους με το ελαιόλαδο. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τη γραβιέρα στο μίγμα της πέστροφας. Ανακατεύετε καλά και γεμίζετε τις πατατούλες με το μίγμα. Ψήνετε για 5-6 λεπτά επιπλέον. Σερβίρετε τις πατατούλες ζεστές πασπαλίζοντας με τα ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια.
Για τις καβουροκροκρέτες με σουρίμι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε ένα μπολ το σουρίμι, το ψωμί, το κρεμμύδι, τη μαγιονέζα, τα αβγά, τη μουστάρδα, το μπούκοβο, αλάτι και το μαϊντανό. Ζυμώνετε για 3-4 λεπτά μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά.
Πλάθετε τις κροκέτες στο μέγεθος που θέλετε και τις πανάρετε στην τριμμένη φρυγανιά. Τις αραδιάζετε σε ένα λαδωμένο ταψί και τις ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Σερβίρετε τις κροκέτες ζεστές με φέτες λεμονιού.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τις γεμιστές πατατούλες με καπνιστή πέστροφα : Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζετε σε ένα μπολ ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε μέσα τις κομμένες πατάτες κι ανακατεύετε καλά.

Βήμα 2

Στρώνετε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αραδιάζετε τις πατατούλες στη λαμαρίνα με την κομμένη πλευρά από κάτω και τις ψήνετε για 25 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 3

Στο μεταξύ λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι, προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνετε το σκόρδο και μετά από ένα λεπτό αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το θυμάρι και την καπνιστή πέστροφα. Θρυμματίζετε με ένα πιρούνι και αφήνετε το μίγμα στην άκρη.

Βήμα 4

Βγάζετε τις πατάτες από το φούρνο και, όπως είναι αναποδογυρισμένες, κόβετε με ένα μαχαίρι μια λεπτή φέτα από τη στρογγυλεμένη πλευρά για να μπορούν να σταθούν χωρίς να κουνιούνται. Τοποθετείτε τις πατάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και με ένα κουταλάκι τις αδειάζετε (όχι εντελώς). Φυλάτε την ψίχα από τις πατάτες στο ψυγείο και τη χρησιμοποιείτε σε άλλες παρασκευές (πατατοκροκέτες, πατατοσαλάτα κ.λπ.). Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.

Βήμα 5

Ξαναβάζετε τις άδειες πατατούλες στη λαμαρίνα και λαδώνετε το εσωτερικό τους με το ελαιόλαδο. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τη γραβιέρα στο μίγμα της πέστροφας. Ανακατεύετε καλά και γεμίζετε τις πατατούλες με το μίγμα. Ψήνετε για 5-6 λεπτά επιπλέον. Σερβίρετε τις πατατούλες ζεστές πασπαλίζοντας με τα ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια.

Βήμα 6

Για τις καβουροκροκρέτες με σουρίμι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε ένα μπολ το σουρίμι, το ψωμί, το κρεμμύδι, τη μαγιονέζα, τα αβγά, τη μουστάρδα, το μπούκοβο, αλάτι και το μαϊντανό. Ζυμώνετε για 3-4 λεπτά μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά.

Βήμα 7

Πλάθετε τις κροκέτες στο μέγεθος που θέλετε και τις πανάρετε στην τριμμένη φρυγανιά. Τις αραδιάζετε σε ένα λαδωμένο ταψί και τις ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Σερβίρετε τις κροκέτες ζεστές με φέτες λεμονιού.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή