solomo–garidosalata2
clock icon
20'

Δύο λαχταριστά γιορτινά μεζεδάκια

Υλικά

    Για τα ρολάκια σολομού με κρέμα αβοκάντο

  • 300γρ. καπνιστό σολομό, σε λεπτές φέτες
  • ½ αβοκάντο, πολύ ώριμο, καθαρισμένο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • 2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
  • 1 κουτ. σούπας μαυροσούσαμο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την κρύα γαριδοσαλάτα σε φύλλα σικορέ

  • 1½ φλιτζάνι γαριδούλες μικρές, βρασμένες, ψιλοκομμένες
  • ¾ φλιτζανιού μαγιονέζα
  • 2 κουτ. σούπας κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
  • 2 σικορέ, χωρισμένα τα φύλλα
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Είτε επιλέξετε να στρώσετε τραπέζι, είτε κάνετε μπουφέ, τα χριστουγεννιάτικα μεζεδάκια ποτέ δε λείπουν. Εδώ σας έχουμε 2 προτάσεις για γιορτινά μεζεδάκια με θαλασσινά, που θα σας αρέσουν πολύ.

Για τα ρολάκια σολομού: Βάζετε το αβοκάντο σε ένα μπολ, ραντίζετε με το χυμό λεμονιού και λιώνετε καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτετε το τυρί κρέμα, το σχοινόπρασο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Απλώνετε στον πάγκο ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνη. Στρώνετε τις φέτες του σολομού τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς κενά ενδιάμεσα, σχηματίζοντας ένα παραλληλόγραμμο. Απλώνετε με ένα κουτάλι την κρέμα αβοκάντο και ισιώνετε με ένα μαχαίρι για να είναι ισόπαχο σε όλη την επιφάνεια του σολομού. Με τη βοήθεια της μεμβράνης σηκώνετε από τη μεγάλη πλευρά και με προσοχή τυλίγετε σε ρολό. Με τη μεμβράνη, τυλίγετε το μπαστούνι και το βάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Ξετυλίγετε το μπαστούνι και κόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ρολάκια. Ανακατεύετε σε ένα πιάτο τα δύο σουσάμια και κυλάτε εκεί τα ρολάκια. Σερβίρετε αμέσως.
Για την κρύα γαριδοσαλάτα: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε τις γαρίδες, τη μαγιονέζα, τα κρεμμυδάκια, τη μουστάρδα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζετε την γαριδοσαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Απλώνετε τα φύλλα σικορέ σε μια πιατέλα και βάζετε από ένα γεμάτο κουταλάκι γαριδοσαλάτα στο καθένα. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε.
Φωτογραφία - Food styling Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα ρολάκια σολομού: Βάζετε το αβοκάντο σε ένα μπολ, ραντίζετε με το χυμό λεμονιού και λιώνετε καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτετε το τυρί κρέμα, το σχοινόπρασο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 2

Απλώνετε στον πάγκο ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνη. Στρώνετε τις φέτες του σολομού τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς κενά ενδιάμεσα, σχηματίζοντας ένα παραλληλόγραμμο. Απλώνετε με ένα κουτάλι την κρέμα αβοκάντο και ισιώνετε με ένα μαχαίρι για να είναι ισόπαχο σε όλη την επιφάνεια του σολομού. Με τη βοήθεια της μεμβράνης σηκώνετε από τη μεγάλη πλευρά και με προσοχή τυλίγετε σε ρολό. Με τη μεμβράνη, τυλίγετε το μπαστούνι και το βάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Βήμα 3

Ξετυλίγετε το μπαστούνι και κόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ρολάκια. Ανακατεύετε σε ένα πιάτο τα δύο σουσάμια και κυλάτε εκεί τα ρολάκια. Σερβίρετε αμέσως.

Βήμα 4

Για την κρύα γαριδοσαλάτα: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε τις γαρίδες, τη μαγιονέζα, τα κρεμμυδάκια, τη μουστάρδα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζετε την γαριδοσαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 5

Απλώνετε τα φύλλα σικορέ σε μια πιατέλα και βάζετε από ένα γεμάτο κουταλάκι γαριδοσαλάτα στο καθένα. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε.

Φωτογραφία - Food styling Αντωνία Κατή