Τούτα τα χρωματιστά μπαλάκια θα χαρίσουν γεύση αλλά και πρωτοτυπία στη σαλάτα σας.
Υλικά
- 1 μαρούλι τρυφερό, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 1 ματσάκι ρόκα
- 3 ντομάτες μέτριες, σφιχτές και ώριμες
- 3 αγγουράκια (με τη φλούδα τους) κομμένα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο σε ροδέλες
- 1 πιπεριά πράσινη σε μπαστούνια
- 8-10 γιαουρτοτυράκια*
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
- 1 κιλό γιαούρτι σουρωτό
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- αρωματικά (π.χ. 1 κουταλιά της σούπας σπόρους γλυκάνισου ή κύμινου ή ολόκληρους κόκκους ροζ πιπεριού)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κλαράκι θυμάρι
- ελαιόλαδο
- δυόσμο ξερό, τριμμένο
- πάπρικα γλυκιά
- πιπέρι μαύρο, χοντροτριμμένο
Για τα γιαουρτοτυράκια
Tips
- Τα τυράκια συντηρούνται στο ελαιόλαδο για καιρό και γίνονται ένα τέλειο μεζεδάκι για το ποτό σας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα γιαουρτοτυράκια: Πασπαλίζετε το γιαούρτι με το αλάτι, ανακατεύετε καλά και ρίχνετε μέσα, αν θέλετε, κάποια αρωματικά, όπως σπόρους γλυκάνισου ή κύμινου ή ολόκληρους κόκκους ροζ πιπεριού. Ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια βάζετε το γιαούρτι να σουρώσει σε διπλό τουλπάνι.Βήμα 2
Αφήνετε το γιαούρτι στο νεροχύτη να σουρώνει όλη τη νύχτα και το πρωί, πιέζετε με τα χέρια σας κάνοντας ακόμα περισσότερο νερό να φύγει. Αφήνετε για 3-4 ώρες επιπλέον να σουρώσει καλά και μετά το ανοίγετε. Πλάθετε στρογγυλά μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Από δω και πέρα έχετε πολλές εναλλακτικές λύσεις: μεταφέρετε τα μπαλάκια σε γυάλινο βάζο με 1-2 σκελίδες σκόρδο, 1 κλαράκι θυμάρι και απογεμίζετε με ελαιόλαδο ή τα κυλάτε σε τριμμένο ξερό δυόσμο, τριμμένη γλυκιά πάπρικα ή χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι.Βήμα 3
Για τη σαλάτα: πλένετε, στραγγίζετε και κόβετε το μαρούλι και τη ρόκα σε χοντρά κομμάτια. Τα ρίχνετε σε μια σαλατιέρα και τα ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε από πάνω τις ντομάτες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τα αγγουράκια και αλατίζετε ελαφρά.Βήμα 4
Περιχύνετε τη σαλάτα με το βαλσαμικό ξίδι και τη διακοσμείτε με τα γιαουρτοτυράκια και την κάππαρη. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb