diples
clock icon
1:30'

Δίπλες χριστουγεννιάτικες

Υλικά

  • 450γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • ½ κουτ. σούπας Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 4 αβγά ολόκληρα
  • 4 κρόκους αβγών
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι + ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αραβοσιτέλαιο (για το τηγάνισμα)
  • καρυδόψιχα τριμμένη και σουσάμι καβουρντισμένο (για το σερβίρισμα)
  • Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1 φλιτζάνι νερό

Δεν γίνεται γιορτινό τραπέζι χωρίς δίπλες! Τις φτιάχνετε με αλεύρι και μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ και γίνονται απίστευτα τραγανές.

Χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ τα αβγά και τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το αλάτι για 20 λεπτά (για να μην μυρίζουν τα αβγά) και προσθέτετε τα ξύσματα από το λεμόνι και τα πορτοκάλια και το χυμό των πορτοκαλιών.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις με το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντάς το σε δόσεις μέχρι να πάρετε μια μέτρια σφιχτή ζύμη. Τη χωρίζετε σε 4 μπάλες και τις αφήνετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα. Αν κολλάει η ζύμη προσθέτετε αλεύρι μόνο στα χέρια σας και όχι στη ζύμη. Κόβετε με ροδελάκι τα φύλλα σε τετράγωνα διαστ. 10x10εκ. και τις τοποθετείτε πάνω σε υγρές πετσέτες για να μην στεγνώνουν.
Ζεσταίνετε άφθονο λάδι σε κατσαρόλα και παίρνετε τις δίπλες μία μία με πιρούνα και τις τυλίγετε στον πλάστη να πάρουν αρχικά σχήμα ρόμβου και μετά φέρνετε τις δύο αντικρυνές γωνίες και τις κολλάτε μεταξύ τους με λίγο νερό. Ύστερα βυθίζετε τις δίπλες λίγες λίγες στο καυτό λάδι να τηγανιστούν. Μόλις οι δίπλες φουσκώσουν (αυτό γίνεται πολύ γρήγορα) τις βγάζετε και τις μεταφέρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από τα περιττά λάδια.
Ετοιμάζετε και το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά περίπου και με αυτό περιχύνετε όσες δίπλες χρειάζεστε να σερβίρετε. Τις τοποθετείτε λοιπόν σε πιατέλα, τις περιχύνετε με σιρόπι, πασπαλίζετε με τριμμένη καρυδόψιχα και σουσάμι και σερβίρετε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ τα αβγά και τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το αλάτι για 20 λεπτά (για να μην μυρίζουν τα αβγά) και προσθέτετε τα ξύσματα από το λεμόνι και τα πορτοκάλια και το χυμό των πορτοκαλιών.

Βήμα 2

Ανακατεύετε σε ένα μπολ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις με το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντάς το σε δόσεις μέχρι να πάρετε μια μέτρια σφιχτή ζύμη. Τη χωρίζετε σε 4 μπάλες και τις αφήνετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη.

Βήμα 3

Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα. Αν κολλάει η ζύμη προσθέτετε αλεύρι μόνο στα χέρια σας και όχι στη ζύμη. Κόβετε με ροδελάκι τα φύλλα σε τετράγωνα διαστ. 10x10εκ. και τις τοποθετείτε πάνω σε υγρές πετσέτες για να μην στεγνώνουν.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε άφθονο λάδι σε κατσαρόλα και παίρνετε τις δίπλες μία μία με πιρούνα και τις τυλίγετε στον πλάστη να πάρουν αρχικά σχήμα ρόμβου και μετά φέρνετε τις δύο αντικρυνές γωνίες και τις κολλάτε μεταξύ τους με λίγο νερό. Ύστερα βυθίζετε τις δίπλες λίγες λίγες στο καυτό λάδι να τηγανιστούν. Μόλις οι δίπλες φουσκώσουν (αυτό γίνεται πολύ γρήγορα) τις βγάζετε και τις μεταφέρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από τα περιττά λάδια.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε και το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά περίπου και με αυτό περιχύνετε όσες δίπλες χρειάζεστε να σερβίρετε. Τις τοποθετείτε λοιπόν σε πιατέλα, τις περιχύνετε με σιρόπι, πασπαλίζετε με τριμμένη καρυδόψιχα και σουσάμι και σερβίρετε αμέσως.