Τα γνωστά σε όλους μας cinnamon rolls στην πιο υγιεινή και αρωματική εκδοχή τους, με τζίντζερ, πετιμέζι και σταφίδες που τα κάνουν ακόμη πιο λαχταριστά.
Πρώτα ετοιμάζετε τη ζύμη: Ρίχνετε σε ένα μπολ το γάλα, το πετιμέζι, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αβγό, τη βανίλια και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε σιγά-σιγά τα άλευρα, τα μπαχαρικά, το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια λεία, ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα περίπου, να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το βούτυρο με το πετιμέζι και σε ένα δεύτερο μπολ τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά σε ένα άλλο και τα κρατάτε στην άκρη.
Για το γλάσο: Κοσκινίζετε τη ζάχαρη σε ένα μπολ, προσθέτετε το κορν φλάουρ, τα μπαχαρικά, ανακατεύετε και ρίχνετε σιγά-σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα λείο και ρευστό γλάσο.
Για τα cinnamon rolls: Ανοίγετε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα 10x15εκ., αλείφετε με το μίγμα βούτυρο-πετιμέζι, πασπαλίζετε από πάνω με το μίγμα της ζάχαρης και σκορπάτε τις σταφίδες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό και την κόβετε σε 8 κομμάτια.
Απλώνετε τα ρολάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν ξανά για άλλη μισή ώρα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ψήνετε τα ρολάκια για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και να γίνουν χλιαρά, τα περιχύνετε με το γλάσο και σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πρώτα ετοιμάζετε τη ζύμη: Ρίχνετε σε ένα μπολ το γάλα, το πετιμέζι, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αβγό, τη βανίλια και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε σιγά-σιγά τα άλευρα, τα μπαχαρικά, το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια λεία, ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Βήμα 2
Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα περίπου, να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 3
Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το βούτυρο με το πετιμέζι και σε ένα δεύτερο μπολ τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά σε ένα άλλο και τα κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 4
Για το γλάσο: Κοσκινίζετε τη ζάχαρη σε ένα μπολ, προσθέτετε το κορν φλάουρ, τα μπαχαρικά, ανακατεύετε και ρίχνετε σιγά-σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα λείο και ρευστό γλάσο.
Βήμα 5
Για τα cinnamon rolls: Ανοίγετε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα 10x15εκ., αλείφετε με το μίγμα βούτυρο-πετιμέζι, πασπαλίζετε από πάνω με το μίγμα της ζάχαρης και σκορπάτε τις σταφίδες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό και την κόβετε σε 8 κομμάτια.
Βήμα 6
Απλώνετε τα ρολάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν ξανά για άλλη μισή ώρα.
Βήμα 7
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ψήνετε τα ρολάκια για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και να γίνουν χλιαρά, τα περιχύνετε με το γλάσο και σερβίρετε.