xilopites stigmis psi
clock icon
25'

Χυλοπίτες στιγμής με σαλάμι και ντομάτα

Υλικά

  • 500γρ. χυλοπίτες
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη ή μερικά φυλλαράκια ξερό ή φρέσκο φασκόμηλο
  • 200γρ. σαλάμι αέρος ή μπίρας, σε κυβάκια
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σαλάμι με παστό χοιρινό, σύγκλινο ή απάκι σε μπουκίτσες και να προσθέσετε μια κόκκινη καυτερή πιπερίτσα και 1 κουτ. γλυκού κάππαρη για πιο πικάντικη γεύση.
  • Συνήθως οι χυλοπίτες δεν θέλουν πάνω από 4 λεπτά για να μαγειρευτούν. Αν το πακέτο δεν έχει οδηγίες, καλύτερα να είστε από πάνω τους, γιατί μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορεί να λιώσουν.

Από αυτά τα καθημερινά φαγητά που ετοιμάζονται σε 20 λεπτά με ό,τι βρίσκεται στο ψυγείο, οι χυλοπίτες είναι το αγαπημένο μου ζυμαρικό, γιατί βράζουν γρήγορα και είναι πολύ πιο ανάλαφρες από τα κλασικά σπαγγέτι.

Βράζετε πολύ προσεχτικά τις χυλοπίτες, ίσα-ίσα να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Τις στραγγίζετε και τις ανακατεύετε με μια κουταλιά λάδι στο σουρωτήρι.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι ή μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το σαλάμι με το σκόρδο για 1-2 λεπτά.

Ρίχνετε τις ντομάτες, το αλατοπίπερο, τον πελτέ, το φασκόμηλο ή τη ρίγανη και τη ζάχαρη, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Προσθέτετε στο τηγάνι τις χυλοπίτες. Τις ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό και σερβίρετε με ξερή κρητική μυζήθρα ή κεφαλοτύρι και πιπεράκι.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε πολύ προσεχτικά τις χυλοπίτες, ίσα-ίσα να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Τις στραγγίζετε και τις ανακατεύετε με μια κουταλιά λάδι στο σουρωτήρι.

Βήμα 2

Σε ένα φαρδύ τηγάνι ή μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το σαλάμι με το σκόρδο για 1-2 λεπτά.

Βήμα 3

Ρίχνετε τις ντομάτες, το αλατοπίπερο, τον πελτέ, το φασκόμηλο ή τη ρίγανη και τη ζάχαρη, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Προσθέτετε στο τηγάνι τις χυλοπίτες. Τις ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό και σερβίρετε με ξερή κρητική μυζήθρα ή κεφαλοτύρι και πιπεράκι.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή