Δίνουμε άλλη διάσταση στο κλασικό ξιδάτο χταπόδι γαρνίροντας το με καπνιστή μελιτζάνα, που του πάει πολύ.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνετε το χταπόδι με το ξίδι, το νερό, το κρεμμύδι, το φύλλο δάφνης και τους κόκκους πιπεριού, κλείνετε με το καπάκι και βράζετε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη μελιτζάνα. Προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου στους 200οC. Τρυπάτε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τις ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τις γυρίζετε για να καψαλιστεί η φλούδα ομοιόμορφα.
Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση και με ένα κουτάλι ή πιρούνι αφαιρείτε την ψίχα πετώντας τα σπόρια. Την τοποθετείτε σε σουρωτήρι να στραγγίξει για 10 λεπτά και στη συνέχεια την ψιλοκόβετε σε ένα μπολ και την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
Μόλις βράσει το χταπόδι, το μεταφέρετε σε πιατέλα, το κόβετε σε λεπτές φέτες, το περιχύνετε με λίγο από το ζωμό του, το ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το σερβίρετε με τη μελιτζάνα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνετε το χταπόδι με το ξίδι, το νερό, το κρεμμύδι, το φύλλο δάφνης και τους κόκκους πιπεριού, κλείνετε με το καπάκι και βράζετε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
Βήμα 2
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη μελιτζάνα. Προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου στους 200οC. Τρυπάτε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τις ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τις γυρίζετε για να καψαλιστεί η φλούδα ομοιόμορφα.
Βήμα 3
Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση και με ένα κουτάλι ή πιρούνι αφαιρείτε την ψίχα πετώντας τα σπόρια. Την τοποθετείτε σε σουρωτήρι να στραγγίξει για 10 λεπτά και στη συνέχεια την ψιλοκόβετε σε ένα μπολ και την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
Βήμα 4
Μόλις βράσει το χταπόδι, το μεταφέρετε σε πιατέλα, το κόβετε σε λεπτές φέτες, το περιχύνετε με λίγο από το ζωμό του, το ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το σερβίρετε με τη μελιτζάνα.