Μια πεντανόστιμη συνταγή με χταπόδι ιδανική για το σαρακοστιανό τραπέζι και όχι μόνο.
Υλικά
- 1 χταπόδι 1½ κιλό περίπου, καθαρισμένο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- 100ml ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
- 1 κιλό πατάτες μέτριες, για φούρνο, κομμένες κυδωνάτες
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 500ml βραστό νερό (και λίγο παραπάνω, αν χρειαστεί)
- 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε σχολαστικά το χταπόδι από την άμμο που μαζεύεται στις βεντούζες, το σκουπίζετε καλά και το βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την κανέλα, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και το κύμινο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και ζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του και θα μαγειρευτεί μέσα σε αυτά.Βήμα 2
Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Αποσύρετε από τη φωτιά.Βήμα 3
Όταν περάσει το 45λεπτο μαγείρεμα του χταποδιού, αδειάζετε το μίγμα του τηγανιού στην κατσαρόλα με το χταπόδι, προσθέτετε τις πατάτες, τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, αλατοπίπερο και τα 500ml καυτό νερό (πρέπει να είναι καυτό για να μη σταματήσει ο βρασμός). Το υγρό πρέπει να καλύπτει σχεδόν τελείως τις πατάτες, αλλιώς προσθέτετε λίγο ακόμη νερό καυτό.Βήμα 4
Ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 30-35 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν το χταπόδι και οι πατάτες. Περίπου 1 λεπτό πριν αποσύρετε την κατσαρόλα ρίχνετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Πετάτε την κανέλα και τη δάφνη, βγάζετε το χταπόδι, το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε με τις πατάτες και τη σάλτσα του.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη- Food Styling: Αντωνία Κατή