Το χταπόδι ταιριάζει εξαιρετικά με τη φάβα, συνθέτoντας ένα πιάτο ιδανικό για περιόδους νηστείας και όχι μόνο.
Χωρίζετε τα πλοκάμια του χταποδιού και τα βάζετε σε ένα ταψί, τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το ξίδι, ανακατεύετε και προσθέτετε τη δάφνη και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και μαγειρεύετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε τη φάβα, σοτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμη και σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε το ζωμό ή το νερό σιγά-σιγά έως ότου μαλακώσει και χυλώσει η φάβα. Μεταφέρετε σε μπλέντερ και χτυπάτε καλά μέχρι η φάβα να γίνει σαν κρέμα. Αλατοπιπερώνετε.
Σωτάρετε τα κοκκάρια στο ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο και τη δάφνη έως ότου ροδίσουν. Προσθέτετε τα ζουμιά από το χταπόδι και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται.
Σερβίρετε το χταπόδι με τη φάβα και τα κοκάρια σε πιάτα και γαρνίρετε με φυλλαράκια από μυρωδικά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Χωρίζετε τα πλοκάμια του χταποδιού και τα βάζετε σε ένα ταψί, τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το ξίδι, ανακατεύετε και προσθέτετε τη δάφνη και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και μαγειρεύετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά.
Βήμα 2
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε τη φάβα, σοτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμη και σβήνετε με το κρασί.
Βήμα 3
Προσθέτετε το ζωμό ή το νερό σιγά-σιγά έως ότου μαλακώσει και χυλώσει η φάβα. Μεταφέρετε σε μπλέντερ και χτυπάτε καλά μέχρι η φάβα να γίνει σαν κρέμα. Αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 4
Σωτάρετε τα κοκκάρια στο ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο και τη δάφνη έως ότου ροδίσουν. Προσθέτετε τα ζουμιά από το χταπόδι και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται.
Βήμα 5
Σερβίρετε το χταπόδι με τη φάβα και τα κοκάρια σε πιάτα και γαρνίρετε με φυλλαράκια από μυρωδικά.