Μεζές εκλεκτός για ούζο που, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να σερβιριστεί και ως κρύο πιάτο.
Υλικά
- 1 χταπόδι, 500γρ. περίπου ή περισσότερα πιο μικρά, καθαρισμένο (όσο μεγαλύτερο το χταπόδι τόσο καλύτερα)
- 1½ φλιτζάνι ξίδι
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 3 μέτρια κρεμμύδια, σε ροδελίτσες
- 2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και περασμένες από τον τρίφτη
- 1 κουτ. γλυκού κοπανισμένο κόλιανδρο
- λίγη ρίγανη
- 1 φύλλο δάφνης
- 500γρ ελιές πράσινες, τσακιστές
- λίγη ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε το καθαρισμένο χταπόδι σε μπόλικο αλατισμένο νερό μαζί με ένα φλιτζανάκι του καφέ ξίδι. Όταν μαλακώσει, έπειτα από 30 λεπτά περίπου, το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει και το τεμαχίζετε.Βήμα 2
Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τις ροδέλες του κρεμμυδιού ώσπου να ροδίσουν, προσθέτετε το χταπόδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε επίσης. Σβήνετε με μισό φλιτζανάκι του καφέ ξίδι και το αφήνετε να εξατμιστεί λίγο. Προσθέτετε όλα τα καρυκεύματα εκτός από το αλάτι, καθώς και το κρασί ελαφρώς ζεσταμένο. Τα αφήνετε να πάρουν βράση και δοκιμάζετε προσθέτοντας όσο αλάτι θέλετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 50 λεπτά περίπου. Έπειτα ρίχνετε τις ντομάτες και δυναμώνετε τη φωτιά.Βήμα 3
Περιμένετε ώσπου να μειωθεί η σάλτσα στο μισό, ρίχνετε μέσα τις ελιές και σβήνετε τη φωτιά. Δεν αποσύρετε την κατσαρόλα αλλά αφήνετε το φαγητό να βράζει ώσπου να σταματήσει.Το έδεσμα είναι έτοιμο και η σάλτσα του πηχτή και ευωδιαστή. Ευνοεί τις βούτες ψωμιού και την ουζοποσία.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb