vegan-rolo-anoigma
clock icon
60'

Χριστουγεννιάτικο vegan ρολό με φακές και κουκουνάρι

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 500 γρ. φακές βρασμένες
  • 600 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο + έξτρα
  • 400 γρ. βρώμη
  • 90 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 75 ml γάλα αμυγδάλου
  • 50 γρ. μουστάρδα
  • ⅔ φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 30 γρ. αλάτι
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • Για το γλάσο

  • 200 γρ. hoisin sauce
  • Για την επικάλυψη

  • 3 κ.σ. σπόρους ρόδι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό

Ζουμερό ρολό φακής με βρώμη και σοταρισμένο κρεμμύδι. Η πιο νόστιμη επιλογή για χριστουγεννιάτικο vegan ρολό

Σε κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι με 3 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να ιδρώσουν, βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μούλτι περνάμε την βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη και μετά τις φακές μέχρι να αρχίσουν να γίνονται πουρές, αλλά να έχουν ακόμα μέσα κομμάτια. Σε μπολ ανακατεύουμε τις φακές, τη βρώμη, το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε και φορμάρουμε σε ρολό.

Ψήνουμε για 20΄-30΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C, βγάζουμε, ανεβάζουμε τον φούρνο στους 200ο C, αλείφουμε με τη hoisin sauce και ξαναβάζουμε στον φούρνο για 6΄-7΄ μέχρι να καραμελώσει. Σερβίρουμε με το ρόδι και τον μαϊντανό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι με 3 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να ιδρώσουν, βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 2

Σε μούλτι περνάμε την βρώμη μέχρι να γίνει σκόνη και μετά τις φακές μέχρι να αρχίσουν να γίνονται πουρές, αλλά να έχουν ακόμα μέσα κομμάτια. Σε μπολ ανακατεύουμε τις φακές, τη βρώμη, το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε και φορμάρουμε σε ρολό.

Βήμα 3

Ψήνουμε για 20΄-30΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C, βγάζουμε, ανεβάζουμε τον φούρνο στους 200ο C, αλείφουμε με τη hoisin sauce και ξαναβάζουμε στον φούρνο για 6΄-7΄ μέχρι να καραμελώσει. Σερβίρουμε με το ρόδι και τον μαϊντανό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography