Το Stollen είναι παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο γλυκό που μοιάζει με το δικό μας τσουρέκι αλλά είναι γεμισμένο με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Η Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ θα το κάνει αφράτο και ακόμα πιο λαχταριστό.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 50ºC. Βάζετε σε μπολ τη μαγιά με τη μισή ζάχαρη, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.
Βάζετε στο μίξερ τους γάντζους και ρίχνετε στον κάδο το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύετε λίγο. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και το προζύμι ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε στο φούρνο να διαπλασιαστεί σε όγκο. Σε περίπου 40 λεπτά είναι έτοιμη.
Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και τη χωρίζετε στα δύο ή στα τρία. Ανοίγετε πάνω στον πάγκο σας κομμάτια σε οβάλ σχήμα. Χωρίζετε το marzipan στα δύο ή στα τρία και το πλάθετε σε δύο ή τρία κορδόνια, τα οποία τοποθετείτε στο κέντρο κάθε οβάλ κομματιού ζύμης. Τυλίγετε τη ζύμη σε τρία ρολά.
Τοποθετείτε τα Stollen πάνω σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα βάζετε στο φούρνο να φουσκώσουν. Τα αλείφετε τότε απαλά με αβγό και ανεβάζετε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα Stollen.
Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν. Όταν γίνουν χλιαρά, με ένα πινέλο τα αλείφετε με λίγο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 50ºC. Βάζετε σε μπολ τη μαγιά με τη μισή ζάχαρη, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.
Βήμα 2
Βάζετε στο μίξερ τους γάντζους και ρίχνετε στον κάδο το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύετε λίγο. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και το προζύμι ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Βήμα 3
Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
Βήμα 4
Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε στο φούρνο να διαπλασιαστεί σε όγκο. Σε περίπου 40 λεπτά είναι έτοιμη.
Βήμα 5
Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και τη χωρίζετε στα δύο ή στα τρία. Ανοίγετε πάνω στον πάγκο σας κομμάτια σε οβάλ σχήμα. Χωρίζετε το marzipan στα δύο ή στα τρία και το πλάθετε σε δύο ή τρία κορδόνια, τα οποία τοποθετείτε στο κέντρο κάθε οβάλ κομματιού ζύμης. Τυλίγετε τη ζύμη σε τρία ρολά.
Βήμα 6
Τοποθετείτε τα Stollen πάνω σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα βάζετε στο φούρνο να φουσκώσουν. Τα αλείφετε τότε απαλά με αβγό και ανεβάζετε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα Stollen.
Βήμα 7
Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν. Όταν γίνουν χλιαρά, με ένα πινέλο τα αλείφετε με λίγο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.