xoriatiki-fournistes
clock icon
35'

Χωριάτικη σαλάτα με φουρνιστές ριγανάτες ντομάτες

Υλικά

  • 2 μέτριες κόκκινες ντομάτες, κομμένες στα 4
  • 2 μέτριες πράσινες ντομάτες, κομμένες στα 4
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κoυτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 1 πιπεριά κέρατο, σε ροδέλες
  • 1 μικρό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο μάτσο γλιστρίδα, καθαρισμένη και καλά στεγνωμένη
  • 150 γρ. φέτα
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βαλσάμικο ξίδι
  • φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η κλασική χωριάτικη σαλάτα, εδώ σερβίρεται με φουρνιστές ντομάτες και γίνεται μία εναλλακτική πρόταση για το καθημερινό τραπέζι.
 

 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνετε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί και βάζετε εκεί τα κομμάτια της ντομάτας. Σκορπίζετε από πάνω το σκόρδο, ραντίζετε με 50ml από το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας και απλώνετε τις ντομάτες στο ταψί σε μονή στρώση. Τις ψήνετε για 20΄ μέχρι να μαλακώσουν, να βγάλουν λίγα από τα υγρά τους και να ζαρώσει η φλούδα τους. Βγάζετε τις ντομάτες
σε ένα μπολ με ένα πιρούνι και κρατάτε στο ταψί τα υγρά του ψησίματος.

Βάζετε τη γλιστρίδα σε μια σαλατιέρα και προσθέτετε την πιπεριά, το κρεμμύδι, τις φουρνιστές ντομάτες και τη φέτα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά. Σουρώνετε το λιγοστό ζουμί που έχει μείνει στο ταψί και το βάζετε σε ένα μπολάκι. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξίδι, χτυπάτε με ένα πιρούνι και περιχύνετετη σαλάτα. Σκορπάτε λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνετε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί και βάζετε εκεί τα κομμάτια της ντομάτας. Σκορπίζετε από πάνω το σκόρδο, ραντίζετε με 50ml από το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βήμα 2

Ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας και απλώνετε τις ντομάτες στο ταψί σε μονή στρώση. Τις ψήνετε για 20΄ μέχρι να μαλακώσουν, να βγάλουν λίγα από τα υγρά τους και να ζαρώσει η φλούδα τους. Βγάζετε τις ντομάτες
σε ένα μπολ με ένα πιρούνι και κρατάτε στο ταψί τα υγρά του ψησίματος.

Βήμα 3

Βάζετε τη γλιστρίδα σε μια σαλατιέρα και προσθέτετε την πιπεριά, το κρεμμύδι, τις φουρνιστές ντομάτες και τη φέτα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά. Σουρώνετε το λιγοστό ζουμί που έχει μείνει στο ταψί και το βάζετε σε ένα μπολάκι. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξίδι, χτυπάτε με ένα πιρούνι και περιχύνετετη σαλάτα. Σκορπάτε λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση