Η συγκεκριμένη χειμωνιάτικη σαλάτα πέρα από το να προσφέρει νοστιμιά και θρέψη, κλέβει τη παράσταση με τη γιορτινή εμφάνισή της, χρησιμοποιώντας υλικά της εποχής.
Υλικά
- Μερίδες: 4-6
- 1 κ. παντζάρια, βρασμένα και τεμαχισμένα σε κύβους 1.5 εκ.
- 200 γρ. προβρασμένα κάστανα
- 2 κ.σ. σπόρους ροδιού
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο
- 15 ml. ε.π. ελαιόλαδο
- 10 ml. ξίδι
- 1 κ.γ. σουσάμι για το σερβίρισμα
- 100 γρ. ταχίνι
- 100 ml. περίπου κρύο νερό
- 25 ml. χυμό λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σος ταχίνι
Tips
- Σημειώνω ότι στις δοκιμές σας κατά την διάρκεια της παρασκευής πρέπει να λάβετε υπόψη ότι την σάλτσα θα την γευτείτε τελικώς, μαζί με ένα υλικό βάσης (παντζάρι ή κάστανο) που είναι γλυκό, οπότε η όποια οξύτητα ή αλμυρή γεύση της, θα έχει εξισορροπητικό ρόλο. Οπότε καθώς φέρνετε την γεύση στα μέτρα σας, καλύτερα κόψτε λίγο παντζάρι και δοκιμάστε μαζί μ’ αυτό την σάλτσα, παρά να την δοκιμάζετε σκέτη ή με ψωμί.
- Η σαλάτα αυτή, κατά την δικιά μου άποψη, ταιριάζει περισσότερο σαν πρώτο πιάτο παρά σαν διάλειμμα ανάμεσα σε πρώτο και κυρίως. Πάντως συνδυάζεται καλύτερα σε ένα μενού που περιλαμβάνει κάποιο ψητό ή μαγειρεμένο με σάλτσα κρέας ή πουλερικό, παρά με ψάρια.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τα παντζάρια: Κόβετε τα φύλλα και την ρίζα απ’ τους βολβούς των παντζαριών. Πλένετε απ’ έξω τα παντζάρια, να φύγουν τα χώματα και τα βράζετε σε νερό όπου έχετε ρίξει μέσα το ξίδι για περίπου 30’, ανάλογα και με το μέγεθος τους, ώστε να είναι μαλακά. Δοκιμάστε να τα κόψετε με ένα μαχαίρι να δείτε αν έχουν γίνει.
Τα ξεπλένετε και στη συνέχεια τα ξεφλουδίζετε πολύ πιο εύκολα βρασμένα απ’ ότι νωπά. Απλά φορέσετε γάντια γιατί θα βάψουν τα χέρια σας. Στη συνέχεια τα τεμαχίζετε σε μικρούς κύβους 1.5 εκ. ενώ είναι ακόμη χλιαρά.
Βήμα 2
Ψήνετε τα κάστανα: Ψήνετε τα κάστανα σε σκέτο τηγάνι σε μεσαία προς δυνατή ένταση (στα 6-7/9) για 4-5 λεπτά να γίνουν τραγανά απ’ έξω και να καούν λίγο στις άκρες.
Βήμα 3
Φτιάχνετε την σάλτσα ταχίνι: Βάζετε το ταχίνι σε μεγάλο μπολ (μπασίνα) . Με το σύρμα αρχίζετε να το χτυπάτε ρίχνοντας παράλληλα σε 2-3 δόσεις το νερό μέσα. Αφού πάρει όλο το νερό και αραιώσει προσθέτετε το λεμόνι πάλι σταδιακά, δοκιμάζοντας αφού περάσετε την μισή ποσότητα να μην γίνει υπερβολικά ξινό. Σε αυτό το σημείο η σάλτσα ταχίνι πρέπει να έχει γίνει αρκετά λεπτόρρευστη μεν ώστε να μπορείτε να την περιχύσετε σε γραμμές πάνω στην σαλάτα, αλλά και επαρκώς παχύρρευστη ώστε να μην απλώσoυν οι γραμμές αυτές. Αλατοπιπερώνετε διακριτικά την σάλτσα ταχίνι.
Βήμα 4
Στήνετε την σαλάτα στην πιατέλα: Απλώνετε τα παντζάρια και τα κάστανα στην πιατέλα. Περνάτε μια πρέζα ελαιόλαδο ίσα –ίσα να βοηθήσει . Περιχύνετε την σάλτσα ταχίνι σε σχηματισμό ζιγκ-ζαγκ από πάνω. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε τα ρόδια, τον μαϊντανό και το σουσάμι με όλη την καλλιτεχνική διάθεση που διαθέτετε.
Βήμα 5
Σερβίρισμα: Έχετε μπροστά σας μια υπέροχη, θρεπτική και πρωτότυπη χειμερινή σαλάτα που θυμίζει πίνακα του Jackson Pollock. Έτσι οι συνδαιτυμόνες σας θ’ αναρωτιόνται αν πρέπει να την εκθειάσουν πιο πολύ για την νοστιμιά της ή για την ομορφιά της στην πιατέλα.