xeimoniatika laxanika stin gastra
clock icon
1:15'

Χειμωνιάτικα λαχανικά στη γάστρα με κύμινο και πορτοκάλι

Υλικά

  • 1 μεσαίο ελληνικό λάχανο άσπρο
  • 3 βολβούς παντζαριών
  • 3 γογγύλια
  • 6 κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 6 ελληνικά καρότα
  • 10 ml σησαμέλαιο
  • 100 γρ. κάσιους ανάλατα
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 80 ml έ.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα

Μια χειμωνιάτικη ζεστή σαλάτα που σε γεμίζει θαλπωρή. Γίνεται στη γάστρα και συνοδεύει τέλεια κάθε ψητό κρέας ή ψάρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα.

Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και σε ξύλο κοπής κόβουμε τα γογγύλια και τα παντζάρια κυδωνάτα στα 6, βγάζουμε τα φύλλα από το λάχανο (τα 2/3) και κρατάμε την καρδιά του. Την κόβουμε στα 6, χωρίς να κόψουμε τη βάση του για να μη διαλυθεί, και το βράζουμε σε νερό για 4 ́ (τα υπόλοιπα φύλλα τα χρησιμοποιούμε για σαλάτα).

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, τα βάζουμε στη γάστρα όλα μαζί, προσθέτουμε το σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στη γάστρα και το λάχανο, περιχύνουμε καλά με τη μαρινάδα, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 40 ΄.

Ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε τα κάσιους και ψήνουμε για 15 ́ ακόμη, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε με επιπλέον ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα.

Βήμα 2

Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και σε ξύλο κοπής κόβουμε τα γογγύλια και τα παντζάρια κυδωνάτα στα 6, βγάζουμε τα φύλλα από το λάχανο (τα 2/3) και κρατάμε την καρδιά του. Την κόβουμε στα 6, χωρίς να κόψουμε τη βάση του για να μη διαλυθεί, και το βράζουμε σε νερό για 4 ́ (τα υπόλοιπα φύλλα τα χρησιμοποιούμε για σαλάτα).

Βήμα 3

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, τα βάζουμε στη γάστρα όλα μαζί, προσθέτουμε το σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στη γάστρα και το λάχανο, περιχύνουμε καλά με τη μαρινάδα, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 40 ΄.

Βήμα 5

Ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε τα κάσιους και ψήνουμε για 15 ́ ακόμη, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε με επιπλέον ελαιόλαδο.