Μια χειμωνιάτικη ζεστή σαλάτα που σε γεμίζει θαλπωρή. Γίνεται στη γάστρα και συνοδεύει τέλεια κάθε ψητό κρέας ή ψάρι.
Υλικά
- 1 μεσαίο ελληνικό λάχανο άσπρο
- 3 βολβούς παντζαριών
- 3 γογγύλια
- 6 κρεμμυδάκια στιφάδου
- 6 ελληνικά καρότα
- 10 ml σησαμέλαιο
- 100 γρ. κάσιους ανάλατα
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 100 ml χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 80 ml έ.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα.
Βήμα 2
Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και σε ξύλο κοπής κόβουμε τα γογγύλια και τα παντζάρια κυδωνάτα στα 6, βγάζουμε τα φύλλα από το λάχανο (τα 2/3) και κρατάμε την καρδιά του. Την κόβουμε στα 6, χωρίς να κόψουμε τη βάση του για να μη διαλυθεί, και το βράζουμε σε νερό για 4 ́ (τα υπόλοιπα φύλλα τα χρησιμοποιούμε για σαλάτα).
Βήμα 3
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, τα βάζουμε στη γάστρα όλα μαζί, προσθέτουμε το σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 4
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στη γάστρα και το λάχανο, περιχύνουμε καλά με τη μαρινάδα, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 40 ΄.
Βήμα 5
Ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε τα κάσιους και ψήνουμε για 15 ́ ακόμη, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε με επιπλέον ελαιόλαδο.