kolokythakia-me-xaloumi-kai-saltsa-dyosmou
clock icon
30'

Χαλούμι με ντομάτες, κολοκυθάκια και λάδι δυόσμου

Υλικά

  • 250γρ. χαλούμι
  • 3 ντομάτες ώριμες, μεγάλες
  • 4 κολοκυθάκια καθαρισμένα καλά
  • 10 φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι

Το μαστιχωτό ψητό χαλούμι με τα λαχανικά περιχύνεται με αρωματικό ελαιόλαδο και γίνεται ο καλύτερος κρασομεζές!

Ζεματίζετε τις ντομάτες σε καυτό νερό για 1 λεπτό. Κατόπιν τις ξεφλουδίζετε με ευκολία και στη συνέχεια τις κόβετε σε χοντρές φέτες. Τις απλώνετε σε μια πιατέλα, τις αλατίζετε και τις πασπαλίζετε με ζάχαρη προκειμένου να βγάλουν λίγα από τα υγρά τους. Τις αφήνετε στην άκρη.
Πλένετε καλά τα κολοκυθάκια και κόβετε τις άκρες τους. Κατόπιν τα κόβετε κατά μήκος σε λεπτές φέτες. Μπορείτε, αν θέλετε, να χρησιμοποιήσετε τον τρίφτη από την πλευρά που κόβετε τα τσιπς.
Παίρνετε τις φέτες του κολοκυθιού, τις απλώνετε σε μια πιατέλα και τις πασπαλίζετε με αλάτι και χυμό από 1 λεμόνι. Τις αφήνετε να μαριναριστούν όσο θα ψήνεται το χαλούμι.
Ρίχνετε στο μίξερ το ελαιόλαδο μαζί με τα φυλλαράκια του δυόσμου. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να πολτοποιηθεί ο δυόσμος μέσα στο λάδι και να ελευθερώσει τα αρώματά του. Το φυλάτε σε ένα μπολ.
Κόβετε το χαλούμι σε τόσες φέτες όσες και οι ροδέλες της ντομάτας και τις ψήνετε σε δυνατή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν παντού.
Ετοιμάζετε την πιατέλα σερβιρίσματος: βγάζετε τα κολοκυθάκια από τη μαρινάδα του λεμονιού, τα ξεπλένετε με νεράκι, τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τα απλώνετε σε μια οβάλ πιατέλα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Απλώνετε από πάνω τις ροδέλες της ντομάτας. Τοποθετείτε σε κάθε ροδέλα από ένα κομμάτι ψημένο χαλούμι και περιχύνετε με το λάδι δυόσμου, πασπαλίζοντας με το ξύσμα λεμονιού. Σερβίρετε την πιατέλα στο τραπέζι όσο είναι ακόμη ζεστό το χαλούμι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεματίζετε τις ντομάτες σε καυτό νερό για 1 λεπτό. Κατόπιν τις ξεφλουδίζετε με ευκολία και στη συνέχεια τις κόβετε σε χοντρές φέτες. Τις απλώνετε σε μια πιατέλα, τις αλατίζετε και τις πασπαλίζετε με ζάχαρη προκειμένου να βγάλουν λίγα από τα υγρά τους. Τις αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Πλένετε καλά τα κολοκυθάκια και κόβετε τις άκρες τους. Κατόπιν τα κόβετε κατά μήκος σε λεπτές φέτες. Μπορείτε, αν θέλετε, να χρησιμοποιήσετε τον τρίφτη από την πλευρά που κόβετε τα τσιπς.

Βήμα 3

Παίρνετε τις φέτες του κολοκυθιού, τις απλώνετε σε μια πιατέλα και τις πασπαλίζετε με αλάτι και χυμό από 1 λεμόνι. Τις αφήνετε να μαριναριστούν όσο θα ψήνεται το χαλούμι.

Βήμα 4

Ρίχνετε στο μίξερ το ελαιόλαδο μαζί με τα φυλλαράκια του δυόσμου. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να πολτοποιηθεί ο δυόσμος μέσα στο λάδι και να ελευθερώσει τα αρώματά του. Το φυλάτε σε ένα μπολ.

Βήμα 5

Κόβετε το χαλούμι σε τόσες φέτες όσες και οι ροδέλες της ντομάτας και τις ψήνετε σε δυνατή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν παντού.

Βήμα 6

Ετοιμάζετε την πιατέλα σερβιρίσματος: βγάζετε τα κολοκυθάκια από τη μαρινάδα του λεμονιού, τα ξεπλένετε με νεράκι, τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τα απλώνετε σε μια οβάλ πιατέλα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Απλώνετε από πάνω τις ροδέλες της ντομάτας. Τοποθετείτε σε κάθε ροδέλα από ένα κομμάτι ψημένο χαλούμι και περιχύνετε με το λάδι δυόσμου, πασπαλίζοντας με το ξύσμα λεμονιού. Σερβίρετε την πιατέλα στο τραπέζι όσο είναι ακόμη ζεστό το χαλούμι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb