cacioepepemeskoturi
clock icon
20'

Cacio e pepe με Σκοτύρι Ίου

Υλικά

    Μερίδες: 1

  • 100 γρ. σπαγγέτι
  • 60 γρ. Σκοτύρι Ίου
  • 1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Η πιο απλή μακαρονάδα. Κυριολεκτικά σημαίνει «τυρί και πιπέρι». Είναι μια κλασική μακαρονάδα της περιοχής του Λάτσιο της Ιταλίας, που φτιάχνεται με μπόλικο τυρί pecorino (cacio) και πιπέρι (pepe)!

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνει al dente.
Όσο βράζει το σπαγγέτι σοτάρουμε το μαύρο πιπέρι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 1΄-2΄ μέχρι να αρχίσει να απελευθερώνει τα αρώματά του.

Όταν το σπαγγέτι είναι έτοιμο, κρατάμε περίπου 1/4 φλιτζανιού από το νερό στο οποίο έβρασαν και το στραγγίζουμε. Προσθέτουμε το βρασμένο ζυμαρικό στο τηγάνι με το πιπέρι και προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε ανακατεύοντας καλά.

Ρίχνουμε το Σκοτύρι Ίου και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να πάρουμε μια κρεμώδη σάλτσα που θα καλύψει τα ζυμαρικά.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό των ζυμαρικών για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο για επιπλέον γεύση. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με λίγο επιπλέον πιπέρι αν θέλουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνει al dente.
Όσο βράζει το σπαγγέτι σοτάρουμε το μαύρο πιπέρι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 1΄-2΄ μέχρι να αρχίσει να απελευθερώνει τα αρώματά του.

Βήμα 2

Όταν το σπαγγέτι είναι έτοιμο, κρατάμε περίπου 1/4 φλιτζανιού από το νερό στο οποίο έβρασαν και το στραγγίζουμε. Προσθέτουμε το βρασμένο ζυμαρικό στο τηγάνι με το πιπέρι και προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε ανακατεύοντας καλά.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το Σκοτύρι Ίου και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να πάρουμε μια κρεμώδη σάλτσα που θα καλύψει τα ζυμαρικά.

Βήμα 4

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό των ζυμαρικών για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο για επιπλέον γεύση. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με λίγο επιπλέον πιπέρι αν θέλουμε.