Ένας εξαιρετικός, νηστίσιμος μεζές με γαρίδες, που σερβίρεται συνοδεύοντας με παγωμένο τσίπουρο.
Υλικά
- 1 μεγάλο καρβέλι χωριάτικο ψωμί, κατά προτίμηση στρογγυλό
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- ½ κιλό ντομάτες πλυμένες, ξεφλουδισμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- χυμό από ½ λεμόνι
- αλάτι
- 40 γαρίδες μέτριες
- 1 κρεμμύδι
- 150γρ. μαργαρίνη
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού κουρκουμά
Για τις γαρίδες
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη σαλάτα ντομάτας: Κόβετε τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε μικρά καρεδάκια και τα βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την πάπρικα και το ελαιόλαδο και τέλος τον χυμό από το μισό λεμόνι και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να αναμιχθούν τα αρώματα των υλικών.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τις γαρίδες: Τις βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι. Τις βγάζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζετε.Βήμα 3
Σε ένα τηγάνι λιώνετε τη μαργαρίνη μαζί με τον κουρκουμά. Ρίχνετε το χυμό λεμόνι και ανακατεύετε. Μόλις πάρουν βράση ρίχνετε τις γαρίδες και τις σοτάρετε για 5 λεπτά.Βήμα 4
Κόβετε οκτώ μεγάλες φέτες από το χωριάτικο καρβέλι και τις φρυγανίζετε στο φούρνο και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε, τις βάζετε σε λεία επιφάνεια και τις τρίβετε με τις σκελίδες το σκόρδο. Μοιράζετε τη μαριναρισμένη ντομάτα με τα ζουμιά της επάνω στο ψωμί και, κατόπιν, βάζετε σε κάθε φέτα ψωμί τέσσερις πέντε γαρίδες.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή