Η άνοιξη ταιριάζει στο μπρόκολο, καθώς η «πράσινη» γεύση του δένει αρμονικά με τα φρέσκα μυρωδικά, το λεμόνι, αλλά και τα λευκά τυριά, που το συμπληρώνουν.
Υλικά
- 400 γρ. μοβ ή πράσινο μπρόκολο, κομμένο στη μέση 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 κόκκινο τσίλι (καυτερή πιπερίτσα), ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο 2 κουτ. σούπας σάλτσα στρειδιών 1½ κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας αλμυρή (soy sauce) 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη λευκό ρύζι basmati βρασμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεματίζουμε το μπρόκολο σε μια κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2΄ και στη συνέχεια στραγγίζουμε για τα καλά. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι ή γουόκ, προσθέτουμε το σκόρδο και το περισσό τερο τσίλι και σοτάρουμε για 1΄.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το μπρόκολο και συνεχίζουμε για άλλα 2΄-3΄. Προσθέτουμε τη σάλτσα στρειδιών, τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη με 50 ml νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και το μπρόκολο να αρχίσει να μαλα κώνει. Σερβίρουμε με λευκό ρύζι basmati και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τσίλι, αν θέλουμε.