purple sprouting broccoli in oyster sauce
clock icon
40'

Μπρόκολο με σάλτσα στρειδιών

Υλικά

  • 400 γρ. μοβ ή πράσινο μπρόκολο, κομμένο στη μέση 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 κόκκινο τσίλι (καυτερή πιπερίτσα), ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο 2 κουτ. σούπας σάλτσα στρειδιών 1½ κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας αλμυρή (soy sauce) 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη λευκό ρύζι basmati βρασμένο, για το σερβίρισμα

Η άνοιξη ταιριάζει στο μπρόκολο, καθώς η «πράσινη» γεύση του δένει αρμονικά με τα φρέσκα μυρωδικά, το λεμόνι, αλλά και τα λευκά τυριά, που το συμπληρώνουν.

Ζεματίζουμε το μπρόκολο σε μια κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2΄ και στη συνέχεια στραγγίζουμε για τα καλά. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι ή γουόκ, προσθέτουμε το σκόρδο και το περισσό τερο τσίλι και σοτάρουμε για 1΄.

Προσθέτουμε το μπρόκολο και συνεχίζουμε για άλλα 2΄-3΄. Προσθέτουμε τη σάλτσα στρειδιών, τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη με 50 ml νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και το μπρόκολο να αρχίσει να μαλα κώνει. Σερβίρουμε με λευκό ρύζι basmati και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τσίλι, αν θέλουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεματίζουμε το μπρόκολο σε μια κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2΄ και στη συνέχεια στραγγίζουμε για τα καλά. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι ή γουόκ, προσθέτουμε το σκόρδο και το περισσό τερο τσίλι και σοτάρουμε για 1΄.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το μπρόκολο και συνεχίζουμε για άλλα 2΄-3΄. Προσθέτουμε τη σάλτσα στρειδιών, τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη με 50 ml νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και το μπρόκολο να αρχίσει να μαλα κώνει. Σερβίρουμε με λευκό ρύζι basmati και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τσίλι, αν θέλουμε.