boutakia xanoumissas
clock icon
60'

Μπουτάκια της χανούμισσας

Υλικά

    Για τους κεφτέδες

  • ½ κιλό κιμά από αρνί ή μίγμα από χοιρινό και μοσχαρίσιο σε ίσες ποσότητες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 60γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο καυτερό
  • ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
  • αλάτι
  • Για το πανάρισμα

  • 2 αβγά
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Tips

  • Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, μετά το αλεύρωμα και το βούτηγμα στο αβγό, περάστε τα κεφτεδάκια από τριμμένη φρυγανιά, αραδιάστε τα σε ταψάκι και ψήστε τα στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Είναι εξίσου νόστιμα!

Αυτά τα παράξενα κεφτεδάκια της πολίτικης κουζίνας τα λένε έτσι γιατί είναι μακρουλά, αφράτα και ροδοκόκκινα σαν… γυναικείοι μηροί. Έτσι τουλάχιστον φάνηκαν στον μάγειρα που τα πρωτοδημιούργησε. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από νόστιμα, γι’ αυτό μην παραλείψετε να τα φτιάξετε κι εσείς…

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τη μισή ποσότητα από τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει. Τον αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσει.
Βράζετε το ρύζι σε αλατισμένο νερό για 20-25 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί. Το στραγγίζετε καλά και το προσθέτετε στο σοταρισμένο κιμά που έχει κρυώσει. Ρίχνετε τον υπόλοιπο κιμά, το μαϊντανό, το τυρί και όλα τα μπαχαρικά. Ζυμώνετε καλά με τα χέρια μέχρι να δέσει το μίγμα και να γίνει ομοιογενές. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος βρέχετε τα χέρια σας με ζεστό νερό ή ξίδι ή κρασί για να αφρατέψει ο κιμάς. Πλάθετε το μίγμα του κιμά σε ομοιόμορφα, στενόμακρα σουτζουκάκια και τα πιέζετε ελαφρά με την παλάμη σας ώστε η επιφάνειά τους να γίνει επίπεδη. Χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολάκι και βάζετε το αλεύρι σε ένα επίπεδο πιάτο. Πρώτα αλευρώνετε τους κεφτέδες και στη συνέχεια τους βουτάτε στο αβγό. Ύστερα τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε τους κεφτέδες ζεστούς. Τους συνοδεύετε με σαλάτα από ντομάτα, αγγούρι και κρεμμύδι κομμένα σε κύβους και πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο δυόσμο. Περιχύνετε τη σαλάτα με ελαιόλαδο, λίγες σταγόνες λεμονιού και αλατοπίπερο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τη μισή ποσότητα από τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει. Τον αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Βράζετε το ρύζι σε αλατισμένο νερό για 20-25 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί. Το στραγγίζετε καλά και το προσθέτετε στο σοταρισμένο κιμά που έχει κρυώσει. Ρίχνετε τον υπόλοιπο κιμά, το μαϊντανό, το τυρί και όλα τα μπαχαρικά. Ζυμώνετε καλά με τα χέρια μέχρι να δέσει το μίγμα και να γίνει ομοιογενές. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος βρέχετε τα χέρια σας με ζεστό νερό ή ξίδι ή κρασί για να αφρατέψει ο κιμάς. Πλάθετε το μίγμα του κιμά σε ομοιόμορφα, στενόμακρα σουτζουκάκια και τα πιέζετε ελαφρά με την παλάμη σας ώστε η επιφάνειά τους να γίνει επίπεδη. Χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολάκι και βάζετε το αλεύρι σε ένα επίπεδο πιάτο. Πρώτα αλευρώνετε τους κεφτέδες και στη συνέχεια τους βουτάτε στο αβγό. Ύστερα τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε τους κεφτέδες ζεστούς. Τους συνοδεύετε με σαλάτα από ντομάτα, αγγούρι και κρεμμύδι κομμένα σε κύβους και πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο δυόσμο. Περιχύνετε τη σαλάτα με ελαιόλαδο, λίγες σταγόνες λεμονιού και αλατοπίπερο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey