Αυτά τα μπουρέκια κολοκύθας μπορούν να προσφερθούν, είτε, ως ορεκτικό, είτε να γίνουν το τέλειο πρωινό για τις Κυριακές.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού σόδα
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
- νερό όσο πάρει (περίπου 400ml)
- αλάτι
- 2 κιλά κολοκύθα κόκκινη, σε μικρά κομμάτια
- 200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
- 250γρ. πικάντικη φέτα, σε χοντρά τρίμματα
- ελαιόλαδο για τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Tips
- Αντί για μπουρέκια μπορείτε να κάνετε πίτα μεγάλη και να την ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20-25 λεπτά. Αν θέλετε, δοκιμάστε τη και με κάποιο καπνιστό τυρί.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάζετε την κολοκύθα σε ταψί, πασπαλίζετε με αλάτι και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει αρκετά η κολοκύθα και να λιώνει. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αδειάζετε σε σουρωτήρι και με πιρούνι την λιώνετε για να φύγουν όλα τα υγρά της.Βήμα 2
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί ελαφρώς. Προσθέτετε την κολοκύθα, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το τυρί ανακατεύετε καλά και κρατάτε στην άκρη.Βήμα 3
Για τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το ελαιόλαδο και τα τρίβετε μεταξύ τους μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το ξίδι, ζυμώνετε και προσθέτετε σιγά σιγά νερό, μέχρι να γίνει μια μαλακή, λεία ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.Βήμα 4
Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγετε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, το κόβετε σε 7 λωρίδες με 7εκ. φάρδος και 25εκ. μήκος. Απλώνετε γέμιση σε κάθε λωρίδα κατά μήκος και τυλίγετε σε στριφτόπιτες. Τηγανίζετε τα μπουρέκια για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Σερβίρετε τα μπουρέκια σκέτα, πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί ή τα συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα.Φωτογραφία: Σταύρος Πεχλιβανίδης – Ελένη Πεταλίδου (Μajeriko)