bourani_Tirnavou
clock icon
40'

Μπουρανί Τυρνάβου: η παραδοσιακή συνταγή της Καθαράς Δευτέρας

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 200 γρ. λάπαθα όλων των ειδών
  • 100 γρ. σπανάκι
  • 100 γρ. σέσκουλα
  • 2 μάτσα τσουκνίδες
  • 1 μάτσο μυρώνια
  • 1 μάτσο καυκαλήθρες
  • 1 μάτσο μάραθο
  • 2 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι

Τα χόρτα που κάποτε μάζευαν οι γιαγιάδες μας για να φτιάξουν πίτες, κάνουν πλέον δυναμική επάνοδο στη γαστρονομία. Η φρεσκάδα και η γεύση κερδίζουν έδαφος.

Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα μυρωδικά και τα χοντροκόβουμε. Αχνίζουμε στο μισό ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κατόπιν όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά. Σε σιγανή φωτιά αφήνουμε να κατεβάσουν τα υγρά τους και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25΄-30΄.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά για να ενσωματωθεί το αλεύρι χωρίς να σβολιάσει και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για να δέσει το φαγητό.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα το μπουρανί προσθέτοντας πάνω από κάθε πιάτο 1 κουτ. σούπας ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Styling: Elena Jeffrev - Food styling: Μ. Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα μυρωδικά και τα χοντροκόβουμε. Αχνίζουμε στο μισό ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κατόπιν όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά. Σε σιγανή φωτιά αφήνουμε να κατεβάσουν τα υγρά τους και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25΄-30΄.

Βήμα 2

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά για να ενσωματωθεί το αλεύρι χωρίς να σβολιάσει και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για να δέσει το φαγητό.

Βήμα 3

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα το μπουρανί προσθέτοντας πάνω από κάθε πιάτο 1 κουτ. σούπας ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Styling: Elena Jeffrev - Food styling: Μ. Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M