Ένα πολύ αρωματικό και χορταστικό ορεκτικό που ανοίγει με τον πιο νόστιμο τρόπο κάθε τραπέζι σας. Την εποχή που δεν υπάρχουν φρέσκα σταφύλια στην αγορά χρησιμοποιούμε σταφίδα ξανθή και μαύρη.
![orektiko-me-pligouri](https://cantina.protothema.gr/wp-content/uploads/2016/02/orektiko-me-pligouri-1-575x701.jpg)
Υλικά
- 300γρ. χαλούμι, σε κυβάκια
- 18 ρόγες από σταφύλι σουλτανίνα, πλυμένες καλά και κρυωμένες στο ψυγείο ή 1 κουτ. σούπας σουλτανίνα αποξηραμένη
- 18 ρόγες από σταφύλι φράουλα, πλυμένες καλά και κρυωμένες στο ψυγείο ή 1 κουτ. σούπας κορινθιακή σταφίδα
- 1 νεροπότηρο πλιγούρι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
- 3-4 κλαδάκια λεβάντας, με τα λουλουδάκια τους
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- αλάτι
Για τη βινεγκρέτ
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε πρώτα τη βινεγκρέτ: Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε τα κλαδάκια της λεβάντας. Τα ρίχνετε μέσα στο ελαιόλαδο και τα αφήνετε για 2 ώρες.Βήμα 2
Στο μεταξύ ξεπλένετε το πλιγούρι με μπόλικο κρύο νερό και το μουλιάζετε σε μια λεκανίτσα για 1 ώρα. Το σουρώνετε και το βάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα βότανα (δυόσμο, μαϊντανό και άνηθο). Ανακατεύετε καλά και φυλάτε τη σαλάτα στο ψυγείο.Βήμα 3
Αδειάζετε το αρωματικό λάδι μαζί με τα κομματάκια της λεβάντας στο μίξερ και προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά της βινεγκρέτ. Χτυπάτε το μίγμα για 1 λεπτό, το αδειάζετε σε ένα μπολ και το αφήνετε να κατακαθίσει. Τέλος, το σουρώνετε με ένα λεπτό σουρωτήρι.Βήμα 4
Σε ένα σαγανάκι, χωρίς να προσθέσετε λάδι ή βούτυρο, σοτάρετε τα κυβάκια του χαλουμιού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.Βήμα 5
Βγάζετε τη σαλάτα από το ψυγείο, ρίχνετε μέσα τις ρόγες των σταφυλιών ή τις σταφίδες και τα κυβάκια του χαλουμιού. Περιχύνετε με τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε τη σαλάτα στο τραπέζι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb