Εύκολη πίτα που συνδυάζει την υπέροχα κρεμώδη υφή της γέμισης με το τραγανό φύλλο. Το ελαφρύ πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη στο τέλος και το βούτυρο γάλακτος είναι οι πινελιές που την απογειώνουν.
Υλικά
- 9 φύλλα κρούστας κατά προτίμηση Βηρυτού
- 1 κιλό πηχτόγαλο Χανίων ή κατίκι Δομοκού
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια βούτυρο γάλακτος λιωμένο
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ βάζετε το τυρί κρέμα και το ανακατεύετε με τη ζάχαρη.
Βήμα 2
Για να κάνετε όσο καλύτερα γίνεται την μπουγάτσα χρειάζεστε λείο και καθαρό πάγκο. Με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο γάλακτος. Απλώνετε ένα φύλλο και το βουτυρώνετε καλά.
Βήμα 3
Αδειάζετε στο κέντρο του το 1/3 του τυριού. Το διπλώνετε με το φύλλο που περισσεύει γύρω γύρω και το βάζετε στο κέντρο ενός δεύτερου φύλλου καλά βουτυρωμένου. Το διπλώνετε ξανά και το βουτυρώνετε πολύ καλά. Τέλος, βάζετε και τρίτο καλά βουτυρωμένο φύλλο και το διπλώνετε. Κάνετε το ίδιο άλλες δύο φορές.
Βήμα 4
Ακουμπάτε τις μπουγάτσες σε ένα ταψί. Όσο βούτυρο περισσέψει το ρίχνετε πάνω στις μπουγάτσες. Ψήνετε στο φούρνο για 20-30 λεπτά περίπου και μέχρι οι μπουγάτσες να ροδίσουν. Με μια σπάτουλα την αναποδογυρίζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά και η άλλη πλευρά.
Βήμα 5
Τις σερβίρετε καυτές σε πιατέλα κόβοντας κάθε μπουγάτσα σε 6 κομμάτια και πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη που περνάτε από ένα λεπτό σουρωτήρι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb, Ματίνα Πετρούτσα