Μια εναλλακτική και απίστευτα νόστιμη εκδοχή του μπέργκερ με το κρητικό απάκι να παίρνει τη θέση που συνήθως έχει το μπιφτέκι και πατάτες όχι τηγανητές αλλά… σαν τηγανητές.
Υλικά
- 4 ψωμάκια για μπέργκερ
- 150γρ. απάκι, σε λεπτές φέτες
- 1 μελιτζάνα φλάσκα, σε φέτες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, από βάζο
- 2-3 πατάτες
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγη ρόκα
- αλάτι, θυμάρι
- 100ml μαγιονέζα
- 100ml γιαούρτι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
- 1 κουτ. γλυκού εστραγκόν
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220˚C και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ταψάκι. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μέτρια-λεπτά μπαστουνάκια. Τις ραντίζετε με δυο τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και θυμάρι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι οι άκρες τους να πάρουν λίγο χρώμα και να μαλακώσουν.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη σάλτσα ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και την αφήνετε στο ψυγείο να ανακατευτούν τα αρώματά της.Βήμα 3
Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχος μισού δαχτύλου, τις αλατίζετε, τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε σε σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι.Βήμα 4
Ψήνετε ελαφρά τις φετούλες απάκι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τις βγάζετε στην άκρη. Κόβετε τα ψωμάκια οριζόντια στη μέση και τα βάζετε να ψηθούν για λίγο στο ίδιο τηγάνι που ψήσατε το απάκι. Κόβετε τις πιπεριές σε λωρίδες.Βήμα 5
Για να σερβίρετε: Τοποθετείτε σε κάθε πιάτο το κάτω μέρος του ψωμιού, αλείφετε με λίγη σάλτσα, βάζετε μια φέτα μελιτζάνα, μερικά κομματάκια πιπεριά Φλωρίνης, μια δεύτερη φέτα μελιτζάνας, μερικά κομματάκια απάκι και λίγη ρόκα. Σκεπάζετε με το πάνω μέρος του ψωμιού αφού το αλείψετε με λίγη επιπλέον σάλτσα. Συνοδεύετε με τις πατάτες και λίγη επιπλέον σος σε ένα μικρό μπολ και σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης, Food Styling: Αντωνία Κατή