barbunia nik
clock icon
60'

Μπαρμπούνια τραγανά με αλμύρα και λαχανικά

Υλικά

  • 12 μπαρμπουνάκια μέτρια, φιλεταρισμένα
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 καρότα, κομμένα σε κυβάκια
  • 3 κολοκυθάκια, κομμένα σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι κάππαρη, ξαρμυρισμένη
  • ½ φλιτζάνι ελιές πράσινες, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρο, ακαθάριστο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 400γρ. αλμύρα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • χυμό λεμονιού, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η αλμύρα ή αρμυρίκι είναι χορταρικό που φυτρώνει στην άμμο. Τρώγεται ωμή ή ελαφρώς ζεματισμένη. Μπορείτε να συνοδέψετε τα ψάρια σας ή να την κάνετε τουρσάκι.

Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι και το καρυκεύετε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, και πάπρικα. Αλευρώνετε τα φιλέτα μπαρμπουνιού με το αρωματισμένο αλεύρι.
Σε ένα τηγάνι, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε την σκελίδα σκόρδο και την σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να βγάλει το άρωμά της. Πετάτε το σκόρδο και τηγανίζετε τα φιλέτα του ψαριού. Μόλις αποκτήσουν μια τραγανή κρούστα τα αποσύρετε από το τηγάνι και τα ακουμπάτε σε πιάτο στο οποίο έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περίσσιο λάδι.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε όλα τα λαχανικά σε λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Μόλις μαλακώσουν, αποσύρετε από τη φωτιά και μεταφέρετε τα λαχανικά σε πιατέλα. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Βάζετε την αλμύρα, αλατοπιπερώνετε και τη σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Σερβίρετε, στρώνοντας λίγη αλμύρα σε κάθε πιάτο. Συνεχίζετε με τα φιλετάκια μπαρμπουνιού και το μίγμα λαχανικών. Περιχύνετε το φαγητό με ελαιόλαδο ωμό και λίγο χυμό λεμονιού.
Φωτογραφία-Food Styling:Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι και το καρυκεύετε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, και πάπρικα. Αλευρώνετε τα φιλέτα μπαρμπουνιού με το αρωματισμένο αλεύρι.

Βήμα 2

Σε ένα τηγάνι, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε την σκελίδα σκόρδο και την σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να βγάλει το άρωμά της. Πετάτε το σκόρδο και τηγανίζετε τα φιλέτα του ψαριού. Μόλις αποκτήσουν μια τραγανή κρούστα τα αποσύρετε από το τηγάνι και τα ακουμπάτε σε πιάτο στο οποίο έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περίσσιο λάδι.

Βήμα 3

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε όλα τα λαχανικά σε λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Μόλις μαλακώσουν, αποσύρετε από τη φωτιά και μεταφέρετε τα λαχανικά σε πιατέλα. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Βάζετε την αλμύρα, αλατοπιπερώνετε και τη σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Σερβίρετε, στρώνοντας λίγη αλμύρα σε κάθε πιάτο. Συνεχίζετε με τα φιλετάκια μπαρμπουνιού και το μίγμα λαχανικών. Περιχύνετε το φαγητό με ελαιόλαδο ωμό και λίγο χυμό λεμονιού.

Φωτογραφία-Food Styling:Αντωνία Κατή