clock icon
1:40'

Μπαχαρόψωμο με χαρουπάλευρο και ξερά φρούτα

Υλικά

  • 3/4 φλιτζάνι τσαγιού μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική (σε σκόνη)
  • 2 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 100ml γάλα φρέσκο
  • 3/4 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες μαύρες
  • 3/4 φλιτζάνι τσαγιού σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 3/4 φλιτζάνι τσαγιού βερίκοκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 150γρ. χαρουπάλευρο
  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ελάχιστο λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη, για τη φόρμα

Ένα νόστιμο ψωμί που θυμίζει λίγο και κέικ και ταιριάζει πολύ στο πρωινό, συνοδεύει εξαιρετικά το τσάι, ενώ κάνει καλή παρέα και με τυρί για ένα πιο ξεχωριστό συνδυασμό γεύσεων.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το μέλι και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει λίγο πιο ρευστό, χωρίς όμως να πάρει βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και ανακατεύετε καλά να αφρίσει το μίγμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με σύρμα ζαχαροπλαστικής ή με μίξερ χειρός τους κρόκους με το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξετε μια ρευστή κρέμα. Προσθέτετε το αρωματισμένο μέλι και το γάλα και χτυπάτε για λίγο. Τέλος ρίχνετε στο μίγμα τα ξερά φρούτα (σταφίδες, σύκα και βερίκοκα).
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το χαρουπάλευρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και αδειάζετε εκεί το μίγμα αβγών που χτυπήσατε προηγουμένως.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την προσθέτετε στο μίγμα με τα άλευρα. Ανακατεύετε προσεκτικά με μια μαρίζ, με απαλές κινήσεις για να μη χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ελαφρώς μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Βάζετε τη φόρμα στο φούρνο ψήνετε για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει το ψωμί. Αφήνετε το ψωμί σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως και το σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το μέλι και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει λίγο πιο ρευστό, χωρίς όμως να πάρει βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και ανακατεύετε καλά να αφρίσει το μίγμα.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με σύρμα ζαχαροπλαστικής ή με μίξερ χειρός τους κρόκους με το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξετε μια ρευστή κρέμα. Προσθέτετε το αρωματισμένο μέλι και το γάλα και χτυπάτε για λίγο. Τέλος ρίχνετε στο μίγμα τα ξερά φρούτα (σταφίδες, σύκα και βερίκοκα).

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το χαρουπάλευρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και αδειάζετε εκεί το μίγμα αβγών που χτυπήσατε προηγουμένως.

Βήμα 4

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την προσθέτετε στο μίγμα με τα άλευρα. Ανακατεύετε προσεκτικά με μια μαρίζ, με απαλές κινήσεις για να μη χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ελαφρώς μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Βάζετε τη φόρμα στο φούρνο ψήνετε για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει το ψωμί. Αφήνετε το ψωμί σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως και το σερβίρετε.