BABADES
clock icon
1:5'

Μπαμπάδες με ρούμι και μέλι

Υλικά

  • 115γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 75γρ. σταφίδα κορινθιακή
  • 60ml μαύρο ρούμι
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • 225γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 4 κουτ. σούπας γάλα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • ξύσμα (με το ειδικό εργαλείο) από 1 λεμόνι + 1 πορτοκάλι
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 4-6 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
  • Για το σερβίρισμα

  • 200γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
  • κόκκινα φρούτα της επιλογής σας

Από τα αγαπημένα κλασικά γλυκά, σταθερή αξία στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων που δεν θα αγοράσετε αυτή τη φορά αλλά θα φτιάξετε με τα χεράκια σας! Στην κουζίνα ολοταχώς λοιπόν!

Βουτυρώνετε τις δώδεκα υποδοχές ενός ταψιού ειδικού για μάφιν (ή μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση).
Βάζετε τις σταφίδες σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το νερό και το ρούμι πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με τη μαγιά και το αλάτι. Χτυπάτε σε ξεχωριστό μπολ τα αβγά με το γάλα και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σταδιακά ενσωματώνετε το μίγμα των αβγών και το βούτυρο στο μίγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύετε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρετε μια ζύμη απαλή και γυαλιστερή.
Στραγγίζετε τις σταφίδες και κρατάτε το ρούμι στην άκρη. Ενσωματώνετε τις σταφίδες στη ζύμη και τη μοιράζετε ομοιόμορφα στις δώδεκα βουτυρωμένες υποδοχές για μάφιν (ή την αδειάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα). Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Πρέπει να φτάσει μέχρι το χείλος των υποδοχών.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C και ψήνετε τους μπαμπάδες για 30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν. Ο μεγάλος μπαμπάς θέλει περισσότερο χρόνο.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει βράση. Ρίχνετε τα ξύσματα και βράζετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε τότε το ρούμι που κρατήσατε από τις σταφίδες, το μέλι και το επιπλέον ρούμι. Ανακατεύετε λίγο και τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
Ξεφουρνίζετε τους μπαμπάδες και αφήνετε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Τους περιχύνετε κουταλιά κουταλιά με το μισό σιρόπι μέσα στις υποδοχές (ή στη φόρμα) και περιμένετε να το απορροφήσουν. Τότε τους ξεφορμάρετε και τους αναποδογυρίζετε. Ρίχνετε κουταλιά κουταλιά το υπόλοιπο σιρόπι κρατώντας και λίγο στην άκρη. Προσεκτικά τους γυρίζετε από την καλή και αφήνετε να κρυώσουν πριν τους καλύψετε με μεμβράνη πλαστική και τους βάλετε στο ψυγείο να κρυώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τους σερβίρετε. Σερβίρετε τους μπαμπάδες περιχύνοντας με λίγο επιπλέον σιρόπι και μια δυο κουταλιές της σούπας χτυπημένη σαντιγί και κόκκινα φρούτα της επιλογής σας.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βουτυρώνετε τις δώδεκα υποδοχές ενός ταψιού ειδικού για μάφιν (ή μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση).

Βήμα 2

Βάζετε τις σταφίδες σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το νερό και το ρούμι πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 3

Κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με τη μαγιά και το αλάτι. Χτυπάτε σε ξεχωριστό μπολ τα αβγά με το γάλα και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 4

Σταδιακά ενσωματώνετε το μίγμα των αβγών και το βούτυρο στο μίγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύετε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρετε μια ζύμη απαλή και γυαλιστερή.

Βήμα 5

Στραγγίζετε τις σταφίδες και κρατάτε το ρούμι στην άκρη. Ενσωματώνετε τις σταφίδες στη ζύμη και τη μοιράζετε ομοιόμορφα στις δώδεκα βουτυρωμένες υποδοχές για μάφιν (ή την αδειάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα). Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Πρέπει να φτάσει μέχρι το χείλος των υποδοχών.

Βήμα 6

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C και ψήνετε τους μπαμπάδες για 30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν. Ο μεγάλος μπαμπάς θέλει περισσότερο χρόνο.

Βήμα 7

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει βράση. Ρίχνετε τα ξύσματα και βράζετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε τότε το ρούμι που κρατήσατε από τις σταφίδες, το μέλι και το επιπλέον ρούμι. Ανακατεύετε λίγο και τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Βήμα 8

Ξεφουρνίζετε τους μπαμπάδες και αφήνετε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Τους περιχύνετε κουταλιά κουταλιά με το μισό σιρόπι μέσα στις υποδοχές (ή στη φόρμα) και περιμένετε να το απορροφήσουν. Τότε τους ξεφορμάρετε και τους αναποδογυρίζετε. Ρίχνετε κουταλιά κουταλιά το υπόλοιπο σιρόπι κρατώντας και λίγο στην άκρη. Προσεκτικά τους γυρίζετε από την καλή και αφήνετε να κρυώσουν πριν τους καλύψετε με μεμβράνη πλαστική και τους βάλετε στο ψυγείο να κρυώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τους σερβίρετε. Σερβίρετε τους μπαμπάδες περιχύνοντας με λίγο επιπλέον σιρόπι και μια δυο κουταλιές της σούπας χτυπημένη σαντιγί και κόκκινα φρούτα της επιλογής σας.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, Food Styling: Αντωνία Κατή