Οι ουζομεζέδες στο τηγάνι θα μπορούσαν να είναι ο ορισμός του ελληνικού καλοκαιριού. Τραγανή και πεντανόστιμη αθερίνα που μοσχοβολά θάλασσα, στο τηγάνι, παρέα με σκορδαλιά και ένα ποτήρι ούζο.
Υλικά
- 800 γρ. αθερίνα
- 200 γρ. καλαμποκάλευρο
- 50 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- 800 γρ. πατάτες βρασμένες
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 50 ml μηλόξιδο
- 180 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 60-80 ml νερό από τις βρασμένες πατάτες
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- ⅓ ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα
- 2 λεμόνια, το ξύσμα
Μερίδες:4
Για τη σκορδαλιά
Διαδικασία
Βήμα 1
Σκορδαλιά: Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα για 20-25 λεπτά περίπου, ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι αν είναι έτοιμες και ξεφλουδίζουμε. Αφήνουμε για 10΄ σε σουρωτήρι.Έπειτα πολτοποιούμε με το πρες πουρέ. Προσθέτουμε το σκόρδο πολτοποιημένο, το ξίδι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 2
Έπειτα προσθέτουμε το νερό από τις βρασμένες πατάτες έτσι ώστε να γίνει ελαφρώς κρεμώδης η σκορδαλιά. Τέλος προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα φύλλα μαϊντανού και το ξύσμα λεμονιού.
Βήμα 3
Σε καυτό ηλιέλαιο τηγανίζουμε την αθερίνα αφού πρώτα την περάσουμε από το μείγμα αλεύρι - καλαμποκάλευρο - πάπρικα.Σερβίρουμε με λεμόνι και ελαιόλαδο.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY