atherina_anoigma
clock icon
45'

Αθερίνα τηγανητή με σκορδαλιά

Υλικά

    Μερίδες:4

  • 800 γρ. αθερίνα
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 λεμόνι, τον χυμό  
  • Για τη σκορδαλιά

  • 800 γρ. πατάτες βρασμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 50 ml μηλόξιδο
  • 180 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 60-80 ml νερό από τις βρασμένες πατάτες
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ⅓ ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα
  • 2 λεμόνια, το ξύσμα

Οι ουζομεζέδες στο τηγάνι θα μπορούσαν να είναι ο ορισμός του ελληνικού καλοκαιριού. Τραγανή και πεντανόστιμη αθερίνα που μοσχοβολά θάλασσα, στο τηγάνι, παρέα με σκορδαλιά και ένα ποτήρι ούζο.

Σκορδαλιά: Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα για 20-25 λεπτά περίπου, ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι αν είναι έτοιμες και ξεφλουδίζουμε. Αφήνουμε για 10΄ σε σουρωτήρι.Έπειτα πολτοποιούμε με το πρες πουρέ. Προσθέτουμε το σκόρδο πολτοποιημένο, το ξίδι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.

Έπειτα προσθέτουμε το νερό από τις βρασμένες πατάτες έτσι ώστε να γίνει ελαφρώς κρεμώδης η σκορδαλιά. Τέλος προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα φύλλα μαϊντανού και το ξύσμα λεμονιού.

Σε καυτό ηλιέλαιο τηγανίζουμε την αθερίνα αφού πρώτα την περάσουμε από το μείγμα αλεύρι - καλαμποκάλευρο - πάπρικα.Σερβίρουμε με λεμόνι και ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Σκορδαλιά: Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα για 20-25 λεπτά περίπου, ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι αν είναι έτοιμες και ξεφλουδίζουμε. Αφήνουμε για 10΄ σε σουρωτήρι.Έπειτα πολτοποιούμε με το πρες πουρέ. Προσθέτουμε το σκόρδο πολτοποιημένο, το ξίδι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Έπειτα προσθέτουμε το νερό από τις βρασμένες πατάτες έτσι ώστε να γίνει ελαφρώς κρεμώδης η σκορδαλιά. Τέλος προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα φύλλα μαϊντανού και το ξύσμα λεμονιού.

Βήμα 3

Σε καυτό ηλιέλαιο τηγανίζουμε την αθερίνα αφού πρώτα την περάσουμε από το μείγμα αλεύρι - καλαμποκάλευρο - πάπρικα.Σερβίρουμε με λεμόνι και ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY