spanakopita vakiaros mikri
clock icon
60'

Αρωματική σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο

Υλικά

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες
  • 500 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο (το οποίο έχει ξεπαγώσει)
  • 2 αβγά + 1 ασπράδι
  • 25 γρ. βρώμη
  • 200 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 40 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λευκό σουσάμι για το γαρνίρισμα

Στο στρώσιμο των φύλλων είναι το μυστικό αυτής της σπανακόπιτας του Λάμπρου Βακιάρου για να κάνει αυτό το τραγανό κρατς στο πρώτο δάγκωμα. Μια φορά να την κάνετε δεν θα την αλλάζετε…

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Βάζουμε το σπανάκι σε σουρωτήρι και πιέζουμε με τα χέρια μας για να βγάλει τα υγρά του. Το χοντροκόβουμε και το μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βρώμη, τη φέτα, τη γραβιέρα, τον άνηθο, τον βασιλικό, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε μια επιφάνεια εργασίας απλώνουμε το πρώτο φύλλο και βουτυρώνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το δεύτερο σταυρωτά (βουτυρώνοντας πάντα ενδιάμεσα) και συνεχίζουμε έως ότου έχουμε 6 φύλλα. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα ένα-ένα κάθε φορά (βουτυρώνοντας πάντα) αυτή τη φορά λίγο έξω από τον κεντρικό άξονα στον οποίο βάλαμε σταυρωτά τα 6 πρώτα φύλλα. Αυτό θα μας βοηθήσει έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζαρώσουμε το φύλλο στην επιφάνεια.

Αδειάζουμε στο κέντρο των φύλλων, κρατώντας ένα κυκλικό σχήμα περιμετρικά, όλη τη γέμιση και πιέζουμε έτσι ώστε να βγάλουμε τον περιττό αέρα. Διπλώνουμε καλά προς τα μέσα τα φύλλα και μόλις η πίτα έχει καλυφθεί εντελώς ζαρώνουμε τα τελευταία 6 φύλλα, για να δημιουργήσουμε μία τραγανή υφή στο ψήσιμο.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε την πίτα σε αντικολλητικό ταψί στον φούρνο για 40 – 50 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ωραίο χρυσαφένιο και τραγανό αποτέλεσμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Βάζουμε το σπανάκι σε σουρωτήρι και πιέζουμε με τα χέρια μας για να βγάλει τα υγρά του. Το χοντροκόβουμε και το μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βρώμη, τη φέτα, τη γραβιέρα, τον άνηθο, τον βασιλικό, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 2

Σε μια επιφάνεια εργασίας απλώνουμε το πρώτο φύλλο και βουτυρώνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το δεύτερο σταυρωτά (βουτυρώνοντας πάντα ενδιάμεσα) και συνεχίζουμε έως ότου έχουμε 6 φύλλα. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα ένα-ένα κάθε φορά (βουτυρώνοντας πάντα) αυτή τη φορά λίγο έξω από τον κεντρικό άξονα στον οποίο βάλαμε σταυρωτά τα 6 πρώτα φύλλα. Αυτό θα μας βοηθήσει έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζαρώσουμε το φύλλο στην επιφάνεια.

Βήμα 3

Αδειάζουμε στο κέντρο των φύλλων, κρατώντας ένα κυκλικό σχήμα περιμετρικά, όλη τη γέμιση και πιέζουμε έτσι ώστε να βγάλουμε τον περιττό αέρα. Διπλώνουμε καλά προς τα μέσα τα φύλλα και μόλις η πίτα έχει καλυφθεί εντελώς ζαρώνουμε τα τελευταία 6 φύλλα, για να δημιουργήσουμε μία τραγανή υφή στο ψήσιμο.

Βήμα 4

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε την πίτα σε αντικολλητικό ταψί στον φούρνο για 40 – 50 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ωραίο χρυσαφένιο και τραγανό αποτέλεσμα.