20181102203500_21121011_EksypniMageiriki_arnisios-sverkos-me-pikantiko-plig
clock icon
2:15'

Αρνίσιος σβέρκος με πικάντικο πλιγούρι

Υλικά

  • 3 σβέρκους αρνίσιους
  • 2 νεροπότηρα πλιγούρι
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • λίγη κανέλα
  • 2-3 γαρίφαλα
  • 3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 νεροπότηρο ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδα ξανθιά
  • 5-6 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι

Tips

  • Αν το προτιμάτε, χρησιμοποιήστε ρύζι στο φαγητό σας αντί για πλιγούρι.

Ένα μερακλίδικο φαγητό που είναι ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι.

Μουλιάζετε το πλιγούρι σε άφθονο κρύο νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τους αρνίσιους λαιμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από παντού.

Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σοτάρετε όλα τα υλικά μαζί. Ρίχνετε τη γλυκιά και την καυτερή πάπρικα, το κύμινο, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Συνεχίζετε το σοτάρισμα και τέλος ρίχνετε τα ντοματάκια και τον πελτέ διαλυμένο σε δύο νεροπότηρα νερό. Αλατίζετε και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου.

Σουρώνετε το πλιγούρι και το ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα προσθέτοντας ακόμα ένα νεροπότηρο νερό. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.

Ρίχνετε μέσα τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 15 λεπτά ακόμα. Ψιλοκόβετε το δυόσμο, τον ρίχνετε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας, σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε για 15 λεπτά τουλάχιστον να γίνει το φαγητό χλιαρό. Σερβίρετε το πλιγούρι σε πιατέλα και τους λαιμούς κομμένους στη μέση.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζετε το πλιγούρι σε άφθονο κρύο νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τους αρνίσιους λαιμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από παντού.

Βήμα 2

Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σοτάρετε όλα τα υλικά μαζί. Ρίχνετε τη γλυκιά και την καυτερή πάπρικα, το κύμινο, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Συνεχίζετε το σοτάρισμα και τέλος ρίχνετε τα ντοματάκια και τον πελτέ διαλυμένο σε δύο νεροπότηρα νερό. Αλατίζετε και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου.

Βήμα 3

Σουρώνετε το πλιγούρι και το ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα προσθέτοντας ακόμα ένα νεροπότηρο νερό. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.

Βήμα 4

Ρίχνετε μέσα τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 15 λεπτά ακόμα. Ψιλοκόβετε το δυόσμο, τον ρίχνετε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας, σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε για 15 λεπτά τουλάχιστον να γίνει το φαγητό χλιαρό. Σερβίρετε το πλιγούρι σε πιατέλα και τους λαιμούς κομμένους στη μέση.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey