clock icon
2:5'

Αρνίσιο χεράκι με δαμάσκηνα και πουρέ καρότου

Υλικά

  • 1 αρνίσιο χεράκι σε μερίδες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 κούπα κρασί κόκκινο
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 500γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1-2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 150γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμέν
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τον πουρέ

  • 1 κιλό καρότα καθαρισμένα
  • 1 - 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα πλούσιο και πολύ αρωματικό κοκκινιστό με αρνάκι και δαμάσκηνα, που συνοδεύεται από έναν εξίσου ξεχωριστό πουρέ καρότου, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι.

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βάζετε το αρνί, τα φύλλα δάφνης και αφήνετε να βράσει, ξαφρίζοντας ανά διαστήματα, για περίπου 40 λεπτά.
Κόβετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε λεπτές φέτες. Μόλις είναι έτοιμο το αρνί το παίρνετε με τρυπητή κουτάλα και το βάζετε σε μία άλλη κατσαρόλα. Ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και σοτάρετε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν ελαφρώς.
Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό και τα κομμάτια πορτοκάλι, τη ντομάτα, το γλυκάνισο, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να μαγειρευτεί το φαγητό για περίπου 1 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να γίνει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Τα τελευταία 10 λεπτά του μαγειρέματος ρίχνετε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα και μόλις ετοιμαστεί το φαγητό προσθέτετε το δυόσμο, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά.
Για τον πουρέ: Βράζετε τα καρότα σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τα σπάτε, φτιάχνοντας πουρέ. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε θυμάρι και βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το πιρούνι μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενωθεί με τον πουρέ. Σερβίρετε το αρνάκι στα πιάτα και συνοδεύετε με τον πουρέ καρότου.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βάζετε το αρνί, τα φύλλα δάφνης και αφήνετε να βράσει, ξαφρίζοντας ανά διαστήματα, για περίπου 40 λεπτά.

Βήμα 2

Κόβετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε λεπτές φέτες. Μόλις είναι έτοιμο το αρνί το παίρνετε με τρυπητή κουτάλα και το βάζετε σε μία άλλη κατσαρόλα. Ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και σοτάρετε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν ελαφρώς.

Βήμα 3

Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό και τα κομμάτια πορτοκάλι, τη ντομάτα, το γλυκάνισο, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να μαγειρευτεί το φαγητό για περίπου 1 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να γίνει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 4

Τα τελευταία 10 λεπτά του μαγειρέματος ρίχνετε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα και μόλις ετοιμαστεί το φαγητό προσθέτετε το δυόσμο, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά.

Βήμα 5

Για τον πουρέ: Βράζετε τα καρότα σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τα σπάτε, φτιάχνοντας πουρέ. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε θυμάρι και βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το πιρούνι μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενωθεί με τον πουρέ. Σερβίρετε το αρνάκι στα πιάτα και συνοδεύετε με τον πουρέ καρότου.