arni-patates-fournou-anoigma
clock icon
3:30'

Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες

Υλικά

    Μερίδες: 6

  • 3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί)
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο
  • 1.5 κιλό πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες  «κυδωνάτες»)
  • 4 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
  • 2 λεμόνια στυμμένα
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 5 πρέζες αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Tips

  • Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο, κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Δεν συνιστάται ως έχει, για κατσίκι που έχει λιγότερο λίπος, αλλά αν επιμένετε ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 30 λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει και καλύτερα να χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά με αντιστάσεις πάνω-κάτω χωρίς αέρα.

Μια εύκολη, δοκιμασμένη και απόλυτα εγγυημένη συνταγή για νόστιμο αρνάκι στο φούρνο με πατάτες ,που βγάζει τραγανό αποτέλεσμα εξωτερικά και μελωμένο ζουμερό εσωτερικό, σε αρνάκι αλλά και πατάτες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.

Προετοιμάζετε το αρνί: Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας και το τοποθετείτε στο ταψί. Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες στην επιφάνεια του αρνιού, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω με το πολτοποιημένο σκόρδο.

Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι.

Το βάζετε στο φούρνο και ανά μισή ώρα περίπου γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες. Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2.5 ως 3 ώρες, άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα. Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.

Βήμα 2

Προετοιμάζετε το αρνί: Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας και το τοποθετείτε στο ταψί. Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες στην επιφάνεια του αρνιού, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω με το πολτοποιημένο σκόρδο.

Βήμα 3

Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι.

Βήμα 4

Το βάζετε στο φούρνο και ανά μισή ώρα περίπου γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες. Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2.5 ως 3 ώρες, άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα. Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.