Ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα της ινδικής κουζίνας, με βελούδινη γαλακτερή σάλτσα και βαθιά νοστιμιά.
Υλικά
- 1 κιλό αρνάκι από μπούτι, σε μικρές μπουκιές
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι
- 1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορους
- 50γρ. αμύγδαλα φιλέ
- 2 φρέσκες πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες
- 4 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
- 2 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο (ghee)
- 2 κουτ. σούπας φυτικό λάδι
- 6 σπόρους κάρδαμου
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4 γαρίφαλα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο
- 1 συσκευασία γάλα καρύδας
- φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε για 2 λεπτά το σουσάμι, τον παπαρουνόσπορο, τα αμύγδαλα, το τσίλι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να γίνουν πολτός. Τα περνάτε από το multi ή τα πολτοποιείτε στο γουδί.Βήμα 2
Σε μια ανοιχτή κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο με το λάδι. Σοτάρετε το κάρδαμο, την κανέλα και τα γαρίφαλα μέχρι να φουσκώσουν.Βήμα 3
Προσθέτετε το κρέας, το κύμινο και τον κόλιανδρο μαζί με το αρχικό μίγμα μπαχαρικών. Αλατίζετε, προσθέτετε ένα ποτήρι νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και αφήνετε το αρνάκι να σιγομαγειρευτεί.Βήμα 4
Μόλις μαλακώσει προσθέτετε το γάλα καρύδας και μαγειρεύετε για άλλα 10 λεπτά. Πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο ή τον μαϊντανό και σερβίρετε με ρύζι basmati.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος-Food Styling: Tina Webb