Μπορεί το μαγείρεμα του να απαιτεί πολλές ώρες, αλλά αυτό είναι που σε συνδυασμό με την πλούσια σάλτσα θα δώσει στο μοσχαράκι τέλεια γεύση.
Υλικά
- 40ml ελαιόλαδο
- 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα διάφορα (λευκά, πορτομπέλο, βασιλομανίταρα κ.λπ.), σε χοντρά κομμάτια
- 6 σπαλομπριζόλες μοσχαρίσιες πάχους 4-5 εκ. (2 κιλά περίπου συνολικά)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 40γρ. αλεύρι
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
- 1½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 300ml ζωμό κρέατος σπιτικό ή ψυγείου
- 50ml σέρι* ή κονιάκ
- 80ml κρέμα γάλακτος
- μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Το σέρι (sherry) είναι παλαιωμένο ισπανικό κρασί, που θα βρείτε σε ενημερωμένες κάβες αλλά και online.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα. Ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε για 6-8 λεπτά. Αδειάζετε τα μανιτάρια σε μια βαθιά γάστρα.Βήμα 2
Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε τις σπαλομπριζόλες και τις ψήνετε δυο-δυο στο τηγάνι για να θωρακιστούν και από τις δύο πλευρές. Τις μεταφέρετε στη γάστρα πάνω από τα μανιτάρια.Βήμα 3
Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά με όσο λίπος έχει απομείνει από τις μπριζόλες και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Πασπαλίζετε με το αλεύρι, το θυμάρι και την πάπρικα. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα και προσθέτετε τον ζωμό, το σέρι ή το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα από το σοτάρισμα του κρέατος.Βήμα 4
Αδειάζετε το μίγμα του τηγανιού στη γάστρα, σκεπάζετε με καπάκι και ψήνετε στο φούρνο για 3 ώρες.Βήμα 5
Ξεσκεπάζετε τη γάστρα, περιχύνετε με την κρέμα γάλακτος, ανακινείτε και κλείνετε ξανά με το καπάκι. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμη.Βήμα 6
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση