Το κλασικό σάντουιτς της Μέσης Ανατολής με κεφτέδες από ρεβίθια.
Υλικά
- 250γρ. ρεβίθια μουλιασμένα για μια νύχτα
- 2 μέτρια κρεμμύδια, λιωμένα στο multi
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σκόνη
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 1 φέτα ψωμί μουλιασμένο σε νερό
- αλεύρι
- μίγμα ελαιόλαδου με φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι
- αραβικές πίτες
- 2 κουτ. σούπας ταχίνι
- 5 κουτ. σούπας νερό
- ½ γιαούρτι στραγγιστό
- λίγη γλυκιά πάπρικα
- ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- χυμό από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
- αλάτι
Για τη σάλτσα ταχινιού
Διαδικασία
Βήμα 1
Πρώτα φτιάχνετε τα φαλάφελ: Χτυπάτε στο μούλτι τα ρεβίθια ωμά, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Καλά είναι να επαναλάβετε τη διαδικασία δύο φορές, μοιράζοντας το μίγμα, έτσι ώστε να έχουν χώρο τα υλικά να ανακατευτούν στον κάδο. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.Βήμα 2
Πλάθετε κεφτεδάκια, σφίγγοντας με το χέρι γιατί το μίγμα δεν έχει μεγάλη συνοχή. Αλευρώνετε και τηγανίζετε τα φαλάφελ αραιά στο λάδι, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.Βήμα 3
Ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα ταχινιού σε μπολάκι.Βήμα 4
Ζεσταίνετε αραβικές πίτες, αλείφετε πάνω τη σάλτσα ταχινιού και προσθέτετε τα φαλάφελ και αν θέλετε μία μικρή ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια. Τυλίγετε και σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb και Ματίνα Πετρουτσά