toursi-aggourakia

Υλικά

  • 1 κιλό μικρά αγγουράκια για τουρσί
  • 250γρ. αλάτι
  • 1.500ml ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης, σε μικρά κομμάτια
  • 6 μικρές ξερές πιπερίτσες
  • 6 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας εστραγκόν ξερό
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 4-5 κεδροκούκουτσα
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι

Tips

  • Αγγουράκια για τουρσί θα βρείτε στη λαϊκή ή μπορείτε να τα παραγγείλετε από τον μανάβη σας.
  • Τα κεδροκούκουτσα ή αλλιώς άρκευθος (Juniperi Fructus) είναι καρποί με σχετικά γλυκόπικρη γεύση και ευχάριστο πικάντικο άρωμα, κατάλληλοι για να αρωματίσουμε τα φαγητά μας αλλά και αλκοολούχα ποτά, κυρίως τζιν και λικέρ.

Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης για τα λαχανικά είναι να τα φτιάξετε τουρσί. Εξαιρετικός μεζές!

Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη βάζετε τα αγγουράκια και το αλάτι και τα αφήνετε κατά μέρος για 12-14 ώρες.
Ξεπλένετε τα αγγουράκια από το αλάτι και τα βάζετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και 2 κουταλιές από το ξίδι. Τα αφήνετε εκεί για 1 ώρα.
Μοιράζετε τα αγγουράκια σε αποστειρωμένα βάζα και σκορπίζετε ισόποσα τα μπαχαρικά, τις πιπερίτσες, το σκόρδο και τα μυρωδικά.
Γεμίζετε τα βάζα με το ξίδι και κλείνετε καλά. Αφήνετε τα βαζάκια σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη βάζετε τα αγγουράκια και το αλάτι και τα αφήνετε κατά μέρος για 12-14 ώρες.

Βήμα 2

Ξεπλένετε τα αγγουράκια από το αλάτι και τα βάζετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και 2 κουταλιές από το ξίδι. Τα αφήνετε εκεί για 1 ώρα.

Βήμα 3

Μοιράζετε τα αγγουράκια σε αποστειρωμένα βάζα και σκορπίζετε ισόποσα τα μπαχαρικά, τις πιπερίτσες, το σκόρδο και τα μυρωδικά.

Βήμα 4

Γεμίζετε τα βάζα με το ξίδι και κλείνετε καλά. Αφήνετε τα βαζάκια σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.