Ένα μοναδικά γευστικό πιάτο, που ταιριάζει γάντι στο κυριακάτικο ή εορταστικό τραπέζι.
Υλικά
- 1.200γρ. αγριογούρουνο, σε κομμάτια
- 1 ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κιλά κρεμμυδάκια κοκκάρια
- 4-5 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 2 ξυλάκια κανέλα
- 3-4 γαρίφαλα
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 πρέζα πιπέρι μαύρο σε κόκκους
- 1 πρέζα κύμινο
- 1 πρέζα ζάχαρη καστανή
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- ½ ποτήρι κόκκινο κρασί
- 3-4 ντομάτες αποφλοιωμένες, τριμμένες
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κοκκάρια για 10-15 λεπτά. Μόλις ξανθύνουν, προσθέτετε το σκόρδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης και συνεχίζετε το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά.
Βήμα 2
Παράλληλα αλατοπιπερώνετε το κρέας και το αλευρώνετε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας. Μόλις τα κομμάτια θωρακιστούν και πάρουν ωραίο χρώμα, τα μεταφέρετε με μια τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
Βήμα 3
Προσθέτετε τους κόκκους του πιπεριού, το κύμινο, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε μέσα τον πελτέ ντομάτας και σβήνετε με το ξίδι και το κρασί. Κατόπιν, προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, δύο φλιτζάνια νερό, ανακατεύετε ξανά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι.
Βήμα 4
Μόλις το φαγητό πάρει μια-δυο βράσεις μεταφέρετε την κατσαρόλα στον φούρνο και ψήνετε το κρέας για 2,5 ώρες περίπου ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και η σάλτσα να μελώσει. Ανά διαστήματα βγάζετε και κουνάτε την κατσαρόλα χωρίς να ανακατέψετε με κουτάλα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
Φωτογραφία: studiom.com - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κ. Λυκουρέση