Οι αγκινάρες δεν γίνονται μόνο ωραία σαλάτα, αλλά και ένα διαφορετικό, χορτοφαγικό στιφάδο, με πολύ ωραία γεύση.
Υλικά
- 12 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες
- χυμό από 1 λεμόνι
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 300γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, χωρίς φλούδα, ολόκληρα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 200ml κρασί κόκκινο ξηρό
- 500ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 5 κόκκους μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο, κρύο, αλατισμένο νερό βάζετε τις αγκινάρες και το χυμό λεμονιού και τις βράζετε για περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τις ρίχνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.Βήμα 2
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για στιφάδο, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να βγάλει το άρωμά του.Βήμα 3
Ρίχνετε τις στραγγισμένες αγκινάρες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά. Σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.Βήμα 4
Κατόπιν, ρίχνετε το ζωμό, τα ντοματάκια, την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Αφήνετε το φαγητό να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με καπάκι και σιγομαγειρεύετε για 45 λεπτά, μέχρι οι αγκινάρες και τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν.Βήμα 5
Δοκιμάζετε και προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε το φαγητό αμέσως και συνοδεύετε με φέτα (αν δεν νηστεύετε) και χωριάτικο ψωμί.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση